Impresszum
|
Előfizetés
2024. december 11., szerda
Árpád, Árpádina
Interjuink alanyai:
Neve (megjelent)
Csasztvan András (2022-08)
Détári-Lukács Ágnes (2019-05)
Pótor Melinda (2024-06)
Szalai László (2018-06)
11. Tiszai Hal Napja – Szolnoki Sparhelt Fesztivál Szolnok, Tiszai hajósok tere, Tisza-part, szeptember 28-29.
A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. által szervezett kétnapos rendezvény kiváló találkozási és kikapcsolódási lehetőség a családoknak, barátoknak és ismerősöknek a gyönyörű Tisza folyó partján. A rendezvény hagyományos szelete a főzőverseny, melynek keretében a meghívott
hirdetés
Márton-napi mulatság Egerszalókon November 9.
„Elvárunk mindenkit, vendéget és hazait, / aprót és vénebbet, / mert aki e napon libát nem eszik, / egész évben éhezik; / és aki e napon újbort nem iszik, egész évben szomjazik!”
27. Csabai Kolbászfesztivál – Október 24-27.
Az év egyik legvártabb eseménye a közelgő 27. Csabai Kolbászfesztivál, amelyet idén október 24-27. között rendeznek meg. Ez a fesztivál nem csak ízletes ételeket és szórakozást kínál,
Ősszel is Badacsony!
Az ezerarcú borvidék ősszel mutatja meg csak igazán sokszínűségét: legyen szó gyalogtúráról, vezetett bortúráról vagy őszi borvacsoráról, Badacsonyban garantáltan élményben lesz részünk!
Ha Villány, akkor cabernet franc!
Ha Villány, akkor cabernet franc! Tudja ezt már minden tájékozott borkedvelő. A 2000-es évek elejétől hazánk legdélebbre eső termőtáján kiemelt hangsúlyt szentelnek ennek a fajának, ami „Villányban találta meg természetes otthonát”. Évről évre össze is gyűlnek a villányi borászok,
Makói Hagymafesztivál Szeptember 13-15.
A Makói Hagymafesztivál gazdag és értékes hagyományokra épülő rendezvény, mely több mint 30 éves múltra tekint vissza. Az évek előrehaladtával egyre bővült a fesztivál szakmai és szórakoztató programja. Mára már a Dél-Alföld egyik, ha nem legnagyobb szabadtéri ingyenes
Kora őszi kikapcsolódás Hajdúszoboszlón! – Jön az év egyik leghangulatosabb fesztiválja a fürdővárosban Szeptember 13-15.
Mámorító borok és különleges gasztroélmények várnak mindenkit Hajdúszoboszlón, szeptember 13-15. között! Számos kiváló hazai borászat és lenyűgöző ételeket bemutató étterem képviselteti magát a rendezvényen, ahol vendégünk Tokaj városa és a Tokaji Világörökségi Borvidék.
Szüretindító Bortúra és Falunap Egerszalókon
„Az Úr 2024 esztendejének augusztus utolsó szombatján”
Az Egerszalóki Szüretindító Bortúra a „szőlő útját a tőkéktől a kádakig és boros poharakig” végigkísérő fesztivál augusztus utolsó szombatján, 31-én. A Római Katolikus Templomban folkmisével veszi kezdetét a szüreti események sora.
Életre keltek a boldog békeidők ízei – megnyílt a történelmi Szalay Cukrászda Balatonlellén
Cukrásztörténelmi pillanat a Balatonnál: százötven éves receptekből készült süteményekkel megnyílt a Szalay Cukrászda Balatonlellén a BAHART kikötőnél. Hagyományosan elegáns, stílusos környezetben kóstolhatják meg a vendégek az eredeti recept alapján készül Károlyi tortát és Székely tortát.
Borhetek Balatonfüreden
– Augusztus 9. – szeptember 1.
Idén is a borászoké lesz a főszerep a Balaton leghangulatosabb partszakaszán, a balatonfüredi Tagore sétányon. A három héten át tartó Balatonfüredi Borheteken a vidék legjobb, mintegy háromszáz bora közül válogathatnak az ideérkezők.
30. Mohácsi Sokac Babfőző Fesztivál Augusztus 3.
Három évtizede a Mohácsi Sokacok Olvasókörének tagjai augusztus első hétvégéjére szervezték meg a mohácsi népi és nemzetiségi hagyományokat felelevenítő Babfőző Fesztivált, amely a Mohácson élő horvát nemzetiség, a sokacok jellegzetes ételén alapszik. A gasztronómiai
Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték 2024 / Szeptember 6-8., Zalaegerszeg
A természet, az erdő, a vad ünnepe. Jótékonysági vadfőzés, vadászkutya-felvonulás, trófeakiállítás, erdei témájú installációk, különleges menük erdő adta alapanyagokból. Ismerkedés a vadászattal, a vadgazdálkodással minden korosztálynak.
Amikor egy álom teljesül…
Mátészalka szívében értékteremtő munka folyik, hiszen a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület olyan közösséget hozott létre, amely példaértékű lehet sokak számára. Pótor Melindát, az egyesület elnökét arról kérdeztük, hogyan született meg ez a kis csoda.
VIII. Göcseji Dombérozó – Július 12-21.
Térségi kulturális randevú: „Szegek között – Göcsej örök”.
20 göcseji település nyitja meg a nyár közepén a kapuit: képzőművészeti műhely, nyitott porták, hagyományőrzés, népzene, néptánc, göcseji gasztronómia gazdagon, koncert, élmények, túrák
Badacsonyi Bor7 – a nyár és a badacsonyi bor ünnepe
A vulkanikus talajról származó badacsonyi boroknak egyedi karakterük van. Nem véletlen, hogy a borvidék borait az „Istenek Nektárjának” is nevezik. A BOR7 egyik fő célkitűzése, hogy a borok
Az Egri Bor Ünnepe – Július 11-13., Eger
A XXVIII. Egri Bor Ünnepén Magyarország első védett eredetű borának, az immáron Hungarikum Egri Bikavérnek, fehér párjának, az Egri Csillagnak, valamint az egri védett eredetű boroknak a népszerűsítése valósul meg, hiszen a rendezvény kiemelt figyelmet fordít a kulturált borfogyasztás,
Makói Vinom-Dánom borfesztivál Június 14-16.
A tavalyi év nagy sikerére való tekintettel idén ismét megrendezik a Makói Vinom-Dánom borfesztivált. Számos borvidék borászata mutatkozik be a borfesztiválon Makón, a Hagymatikum
Rekordszámú kiállító az idei Badacsony New Yorkban eseményen
A Badacsonyi borvidék színe-java egy emberként megmozdulva március 23-án, szombaton egy napra ismét Budapest egyik legimpozánsabb épületébe, az 1894- ben épült, pazar szépségű New York Palota Róma termébe költözik. A számos borászatot, kiállítót és magas színvonalú szakmai
VI. Jótékonysági Torta és Muffin Fesztivál
Az idei évben VI. alkalommal rendezik meg március 16-án 12 órától Tapolcán a Csermák József Rendezvénycsarnokban a Jótékonysági Torta és Muffin Fesztivál elnevezésű rendezvényt. A fesztivál torták, sütemények versenye 7 kategóriában.
Franc & Franc 2023 Nemzetközi Fórum és Kóstolónap – Mediterrán életérzés
A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első FRANC & FRANC Nemzetközi Konferencia és Kóstolónap, amikor elsőként a Loire menti cabernet franc termelőket és boraikat látta vendégül a borvidék.
XXI. Gardália Tihanyban
Tihany múltjának kiemelkedően fontos része a garda, az úgynevezett „látott hal”, melynek halászatához évszázados hagyományok kötődnek a félszigeten. Ezeket elevenítik fel minden év
Bortriatlon – Rizling Vakáció Badacsonyban
Október 13. és 15. között kerül megrendezésre a három, a Badacsonyi borvidékre jellemző fajtát bemutató programsorozat utolsó tematikus hétvégéje, a Rizling Vakáció. Ez alkalommal az őszi
A Bor és Kenyér Ünnepe és a 2023-as évre választott Város Bora Siófokon
A nyár legnagyobb siófoki fesztiválja minden évben augusztus 20-a köré szerveződik. A Bor és Kenyér Ünnepe idén négy napon keresztül szórakoztat kicsiket és nagyokat Siófok hajóállomásán. Az állandó gyermekprogramok, a siófoki gasztroélményeket kínáló kereskedők és a
Szent István Napok Mosonmagyaróvár 2023
Még több nap és helyszín Mosonmagyaróvár történelmi belvárosában a Szent István Napokon 2023-ban. Idén is vár mindenkit a Gasztro Placc, a Gyerkőckert, a Vártó és Várkert Színpad, a Mesterségek utcája és a Szigetköz legnagyobb halászleve a nemzeti ünnepen. Idén a Várudvar is
Minden, ami Szatmár-Bereg
Minden, ami Szatmár-Bereg elnevezéssel nyílt Mátészalka szívében, a fény városában egy szolgáltató iroda, ahol létesül helyi termékekből egy kézműves, kistermelő üzlet és egyesület, azért, hogy Szatmár-Bereg kulturális életét támogassák. A vidék értékeit gyűjtik csokorba, hiszen a helyben termelt zöldség- gyümölcs
Interaktív borturisztikai kiállítással lett gazdagabb a Siklósi Vár
2023. június 10-én a Siklósi Szalonnal egy időben nyitotta meg kapuit a Villányi Borvidék interaktív borturisztikai kiállítása a Siklósi Várban.
Ismét Western Feszt a Fekete Western Lovastanyán, Kiskunfélegyházán
Kiskunfélegyházán, az Alföld szívében található a Fekete Western Lovastanya, ahol június 30-án és július 1-én kerül sor a Western Feszt megrendezésére.
PanyolaFeszt
Az elmúlt tizenhét év alatt több mint kétezer fellépőt, több tízezer vendéget üdvözölhetett a Panyola- Feszt a 600 lelkes településen. A falu első embere, Muhari Zoltán és szervező csapata minden évben valami újdonsággal készül, hogy a fesztiválozókat, a régió és a vidék lakosságát
All you need is love lavender – Levendula Hetek Tihanyban
Ki ne ismerné a legendás Beatles egyik legnépszerűbb számát, az All you need is love-ot? Üzenete egyértelmű: a legtöbb, amire szükségünk van, az a szeretet.
KeveFeszt 23 – Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Nap
Nagy szeretettel várunk mindenkit a KeveFeszt 23 Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Napra június 17-én a Budapesttől délre található Csepel-szigeti, sokszínű nemzetiségi hagyományokkal és kultúrával rendelkező Ráckevén, a Szegedi Kis István sétányon!
Júniusban jön a Kéknyelű Zsendülés,
– ART UDVAR Zene, Szöveg és Bor a badacsonyi Bortriatlon második hétvégéje
A Badacsonyi borvidék évek óta nagy sikernek örvendő rendezvénysorozata, a Bortriatlon idén ismét tárt karokkal várja a bor és a gasztronómia szerelmeseit. A májusban lezajlott Szürkebarát hétvége után június 16-18. között a Kéknyelű Zsendülésre várják a borkedvelőket a Bortriatlonban
Ízes időutazás a koronázóvárosban
Az Aranybulla 800-dik évfordulóján Székesfehérvár egész évben ünnepel, amit pazarul felújított, szimbolikus kirándulóhely, kulturális programok és egy páratlanul finom, díjnyertes sütemény koronáz meg.
Franc & Franc 2022 Nemzetközi Fórum és Kóstolónap
A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első FRANC & FRANC nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Loire menti cabernet franc termelőket és boraikat látták vendégül.
Garaiéknál a Szekszárdi borvidéken
A Szekszárdi borvidék egyik legszebb dűlőjében, a Nyéki-hegyen található a Garai család magával ragadó kis birtoka. A remek borokon felül a csodálatos panoráma, az eper- és cseresznyefa termése, a hatalmas diófák árnyéka és a pincét körülölelő szőlősorok varázsolják el a látogatót.
7. Kerekdomb Fesztivál
Szeptember 16-18. között Tállya szőlőskertjei, pincészetei ismét megtelnek zenével, irodalommal, színházzal, na meg természetesen különleges borkóstoló programokkal a 7. Kerekdomb Fesztiválon. A fesztivál összehozza a kultúra, az aktív programok
Szilva minden mennyiségben Szarvason
2022. szeptember 9. és 11. között rendezik meg a XXIV. Szarvasi Szilvanapokat. A háromnapos rendezvény alatt minden a szilváról szól: süteményekkel, kézműves sörökkel, lekvárokkal és megannyi ínyencséggel találkozhatnak a gasztronómia szerelmesei.
Gyulai Pálinkafesztivál Szeptember 15-17.
2022. szeptember 15. és 17. között immáron 22. alkalommal rendezik meg a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivált.
Makói Hagymafesztivál – szept. 9-11.
A 2022-es évben megrendezésre kerülő Makói Hagymafesztivál a térség egyik legrégebbi és legrangosabb eseménye, amelyet minden év szeptember második hétvégéjén tartanak, idén szeptember 9-11-én. A város központjában, a lezárt 43-as főút mindkét oldalán felállított vásári padokon válogathatunk a helyi és térségi, több mint 100 kézműves egyedi portékáiból.
Szolnoki Gulyásfesztivál – 2022. szept. 09-10., Tiszaliget
A hagyományőrző céllal létrejött kulturális rendezvény 1999 óta színesíti Szolnok programtárát, melynek fő célja a gulyás étel sokszínű receptúrájának megismertetése és mint egyik fő nemzeti ételünk hagyományának ápolása.
9. Tiszai Hal Napja – Szolnoki Sparhelt Fesztivál 2022. 09. 24-25
A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. által szervezett kétnapos rendezvény célja a hazai halfogyasztás ösztönzése, gasztronómiai, kulturális és környezeti értékeinek megjelenítése és népszerűsítése. Hagyományőrzés és találkozási lehetőség a családoknak, barátoknak, ismerősöknek.
Borszerda 2022
Ha szerda, akkor Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában – 2022-ben már tizenegyedik alkalommal! A Magyar Nemzeti Galéria egyik legnépszerűbb programsorozata idén júliusban is várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődőket.
Rozé, Rizling és Jazz Napok – Veszprém
A Rozé, Rizling és Jazz Napokat idén július 8. és 17. között rendezik Veszprémben, immár tradicionálisnak mondható helyszínén, az Óváros téren. Az ingyenesen látogatható gasztro-kulturális
30. Gastroblues Fesztivál
Hazánk legrégebben folyamatosan megrendezésre kerülő bluesfesztiválja ismét jelentős jubileumhoz érkezett. A 30. fesztivál szervezése a hosszan elhúzódó pandémia után a közelben kitört háborús helyzet miatt további nehézségbe ütközött, de a szervezők optimisták és megkezdték az
V. Kézműves-Sör-Majális
Kőszeg, április 30.-május 1.
Idén újra kétnapos rendezvénnyel köszönti a májust Kőszegen a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. A városban és környékén a népszerű italok között a középkor óta a bor dominált, hiszen a szőlő szereti az Alpokalja napos lankáit.
Portugieser du Monde - Kóstolófesztivál
Az idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a kékoportó szőlőből készített borok világversenyét. 2022. április 21-24. között immáron hagyományosan Pécs és Villány ad otthont a találkozónak,
Franc & Franc 2021 – November 19-20.
A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első FRANC & FRANC nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Loire menti cabernet franc termelőket és boraikat látták vendégül.
Közös borozás, színház és zene Tokaj-Hegyalján //
Kerekdomb Fesztivál és Bormustra
Szeptember 17. és 19. között a tokaji borvidék aprócska települése, Tállya kitárja nagy múltú kastélyának kapuját, templomainak ajtajait, feldíszíti utcácskáit, csinosítja dűlőit, pincészeteit. A szeptemberi napsütésben, a tokaji szőlőskertek ölelésében idén hatodik alkalommal veszi kezdetét Észak-Magyarország leghangulatosabb őszi fesztiválja.
Tizedszer is Borszerdák a Magyar Nemzeti Galériában
A Magyar Nemzeti Galéria legnépszerűbb nyári programsorozata, a Borszerdák idén immár tizedik alkalommal várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. Az idén tízéves rendezvény ismét izgalmas programot kínál júliusban: szerda esténként különleges kiállítások,
Házhoz megy a Badacsony!
Badacsonyban a Laposa Gasztrobirtokon nem áll meg az élet, folyamatosan azon ötletelnek, hogyan tartsák a kapcsolatot a „vendégekkel”. Minden hétre jut valami történés, azt mondják, így mégsem érezni azt, hogy megállt az élet, és szerencsére az emberek vevők a kedves ötletekre.
BeeBor mézbor – amit mindenkinek érdemes megkóstolni!
A méz a test egészségét szolgálja, a BeeBor mézbor a lélek egészségét hivatott megőrizni. A BeeBor édesbor, melynek alkoholtartalma 12-13% Vol, kizárólag a méz erjedése által keletkezik. Készítése során permetezett gyümölcs, más bor, must vagy mesterséges adalék nem kerül felhasználásra.
A sajt nekünk több mint termék
Az elmúlt néhány évben javuló tendenciát mutat a sajtfogyasztás idehaza, egyre többen keresik a jó minőségű sajtokat. A kézműves, háztáji termékeknek is egyre nagyobb kultusza van, hiszen
Kadarka törköly lett idén Magyarország legjobb pálinkája
Érlelt Kadarka törkölypálinka nyerte 2020-ban az Ország Legjobb Pálinkája címet, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. Az idei Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen 18
Villányi Franc „újratöltve”
A villányi termelők kiemelt figyelmet szentelnek a cabernet franc fajtának, amely a nemvzetközileg elismert szakértő, Michael Broadbent véleménye szerint „Villányban találta meg
Csúcsokra törnek az egri borok
Az Egri borvidék különleges adottságainak köszönhetően mindig is kiemelkedett a magyarországi borrégiók és borvidékek közül. A tény, hogy a központja Eger, amely épített és természeti kincseinek köszönhetően hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai
„Mézes Ráckeve” – Mézeskalács kiállítás egy kicsit másképp
Az elmúlt évek sikerein felbuzdulva idén egy kicsit másképp, de megrendezésre kerül a „Mézes Ráckeve” – mézeskalács kiállítás, ahová a szervezők Petőfi Sándor: János Vitéz verses meséje,
Szerelemgyerek – Laurel Budapest
Remekül startolt tavaly tavasszal a Laurel Budapest. Felkészült, lelkes csapat fogadta a vendégeket. Az ifjú séf, Mede Ádám korábban nemigen adta alább Michelin-csillagos éttermeknél, főzött a Costesben, a Costes Downtownban, az Onyxban, és külföldre is kiruccant tapasztalatokat szerezni.
Átok a szénhidrátokra – A ketogén csoda
Újabb táplálkozási trend, divat, őrület, ki minek gondolja, itt A ketogén csoda. A Ventus Commerce Kiadó könyvcímében is ott van, hogy vannak, akik az ilyen szisztémától csodát várnak. Az alcím az, hogy Nem fogyókúra – gyógyító étrend!
Búcsúvacsora? – Vendetta
Újra és újra meglepődöm, amikor máskor szinte mindig dugig lévő éttermekben csak lézengeni látok vendégeket. A Váci utcai Vendettába, akár ebédről, akár vacsoráról volt szó, általában alig lehetett beférni. Télen is rendszerint dugig volt a fűthető terasz,
Finomságok kilátással – St. Andrea Wine & Skybar
Valóban ámulat és bámulat, amikor a Vörösmarty téren a lift felvisz az St. Andrea Wine & Skybarba, annak is a Bazilika teraszára. Naná, hogy azért hívják így, mert remekül látszik onnan a Bazilika fenséges épülete, meg a festői Vár is, persze az óriáskerék,
Elegáns és otthonos – New York Kávéház
Szinte mindig dugig volt a New York Kávéház, hiszen a világ legszebb kávéházának tartják. Rendszerint csak sorban állás után lehetett bejutni. Merthogy tényleg csoda, fölöttébb elegáns, mégis otthonos, békebeli, polgári jólétet és kultúrát áraszt magából.
Otthonos vérprofizmus – Szaletly Vendéglő és Kert
Bernát Dániel séf neve márkanév. Ha valahol feltűnik, arra figyelni kell. Ezért aztán fel kell figyelni a minap nyitott Szaletlyre, ami fedett lugast jelent. Az évszázados múltú Thököly étterem
Egri BorCsillagok, Eger
XXIV. Egri Bikavér Ünnep – Augusztus 20-23.
Az ország egyik legismertebb borvidékének legjobb borászai, kiváló, világversenyeken is elismert borok, igazi ételkülönlegességek, ingyenes koncertek és
Ízletesen karakteres – Émile
Szemrevalóan gyönyörű villában található az Émile-ház Szalonja, a kertje is annyira hangulatos, hogy bár február első felében jártunk ott, akadtak, akik a szabadban ebédeltek. Amikor belépünk a
Ételek szigete – Robinson étterem
A Robinson étteremben ücsörögni valahogy egy életérzés. Autóval, földalattival pár percnyire van az Oktogontól, mégis olyan, mintha kimentünk volna valahová, ki, távol Budapest zajától, ki a zöldbe. Ez az előnye, de a hátránya is, hiszen sokan úgy gondolnak rá, hogy ez már ott van a
Éhezni tilos! – Sabine Hülsmann: Slow carb
Azt, hogy éhezni tilos!, a Slow carb című, Lassan felszívódó szénhidrátokkal az egészségért alcímű könyvben írja le Sabine Hülsmann, a szerző. És hát ugye ez egy fölöttébb szimpatikus mondat. A magyarul a Kossuth Kiadónál, Sólyom-Leskó Annamária fordításában, Koronczai-Fekete
Krúdy világa – Kéhli Vendéglő
A Krúdy-kultusz persze nem véletlen a híres-nevezetes, tradicionális ételeket kínáló Kéhli Vendéglőben. Van a legnagyobb teremben a kulináris és más élvezetek jeles írójáról emléktábla, van fénykép. A falra kitéve ugyancsak látható Huszárik Zoltán Szindbád című nagy filmjéből
Mérges macska – Grumpy Budapest
Ha egy közismert vendéglátós új helyet nyit, akkor annak hamar híre megy. Ispán Szilviát, becenevén Sziszit, rengetegen ismerik. Tizenhat évig volt a Menza üzletvezetője, és hát ugye ott, a Liszt Ferenc tér valószínűleg legkedveltebb éttermében, temérdek ember megfordul, déltől
Gasztronómia és életöröm – Váncsa István: Lakoma
A hasát imádó, kitűnő publicista, Váncsa István végigbarangolta, végigette a mediterrán vidéket, és Lakoma címmel írt egy vaskos szakácskönyvet a kulináris gyönyöreiről meg az úti élményeiről, ételekről való elmélkedéseiről, amiket naná, hogy elmaradhatatlan filozofálásaival fűszerezett gazdagon.
Pimaszul jó – Bíró Lajos: A disznót’Ortól a Bocuse d’Orig
Albumnak is beillő, jókora, pazar kiállítású kötet Bíró Lajos A disznót’Ortól a Bocuse d’Orig című szakácskönyve. Nekem az alcíme, hogy Magyar konyha pimaszul, jobban tetszik. Abban benne van, – ahogy sokan szólítják – Lali séf vagánysága. Az, ahogy temérdek mindent mer rengeteg
Vonzó kínálat – Hadik Kávéház
Most, hogy sajnos és fájdalmasan nincs többé Karinthy Marci, megszépülő emlék, hogy vele is vacsoráztam a legendás Hadik Kávéházban, ott, ahol a nagyapja, Karinthy Frigyes, az édesapja, Karinthy Ferenc és még annyi író, művész törzsvendég volt. A bejáratnál lévő falon egy kedves
Nagyi konyhája – Náncsi Néni Vendéglője
A Náncsi Néni Vendéglőjéről szinte mindenkinek kapásból a jó házias koszt jut eszébe, tulajdonképpen a nagyi főztje. Nagyok az adagok, hiszen otthon sincs beszabályozva, hogy mennyit eszik az ember, hagyományosak, akár anyáról lányára öröklődők a receptek, és persze családias a
Kávéház és művészet – Zsolnay Kávéház
„Kávéház nélkül nincs irodalom”, hirdeti a Radisson Blu Béke Hotelben található Zsolnay Kávéház a honlapján. És ezt bizonyítandó, egy emelettel feljebb, a Zsolnay Art Szalon keretében, a Shakespeare teremben, ahol a halhatatlan drámaíró művei ihlette ábrázolások díszítik a falakat,
Télen is a kertben – Jardinette Kertvendéglő
A Jardinette Kertvendéglő gesztenyefáival novemberben sem tudok betelni. Na jó, jó, sajnos már nem lehet az „igazi” kertben ücsörögni, meg éppen az eső is csurog, de ott a nagy, igencsak hangulatos télikert, amit rendesen be lehet fűteni, és az ember szinte azt érezheti, hogy zimankó
Csodamalom – Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz
A Katlan Tóni Konyhája hosszú ideg csak a kitelepüléseiről volt ismert, művészeti fesztiválokon ugyanúgy megjelentek, mint céges bulikon vagy éppen a Vörösmarty téren, a karácsonyi vásáron. Én leginkább a Művészetek Völgyéből, Kapolcsról ismertem őket, mindig mutatósak voltak a standjaik,
Rejtőzködve – Károlyi étterem és kávéház
A jó bornak nem kell cégér, szokták mondani, és a Károlyi étterem és kávéháznak, ami a Petőfi Irodalmi Múzeum zölddel teli, gyönyörű udvarából nyílik, és ott a terasza is, olyan nagyon nincs is.
Élet- és gyomorszeretet – Erdélyi lakoma újratöltve
Kövi Pál a magyar gasztronómia még mindig nem eléggé ismert, nagy-nagy alakja, bámulatosan regényes életúttal. Balassagyarmaton született, és a világ egyik leghíresebb éttermének, a New Yorkban nyitott Four Seasonnak lett a társtulajdonosa, Margittai Tamással együtt.
A szemnek és a szájnak – Haris Park - Bobo étterem
Csak ámulok és bámulok, hogy az áprilisban megnyílt Haris Park milyen gyönyörű. Egy romos épület emléke él bennem, ami lepukkant állapotában is impozáns volt, rendszeresen megbámultam, amikor a Marczibányi Téri Művelődési Központba mentem, hiszen ott van a közvetlen
Cabernet franc és terroir Villányban
A Villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc & Franc – Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadá-
Bejáratott márkanév – Kemenes Cukrászda és Bisztró
A Kemenes Cukrászda és Bisztró megnyitását sokan várták már a Vámház körúton. Hiszen a Kemenes az elmúlt évek során abszolút bevezetett márkanévvé vált. Először a biatorbágyi cukrászműhely nőtt naggyá, és szállította finom termékeit sokfelé, például a Lipóti Pékségekbe, aztán cirka egy éve Budapesten, az Attila úton is nyílt egy cukrászda.
A karakteres M. – M. étterem
Nagyon bírom, hogy az M. éttermet a kezdetek kezdetétől, vagy 22 éve csomagolópapírba bugyolálták. Ez azt jelenti, hogy a falakat mindenütt, tapéta helyett, csomagolópapír borítja.
Megállt az idő – Regős vendéglő
Elbűvöl a Regős vendéglő makacssága, hogy tizenhat esztendeje ragad meg a hetvenes évek szintjén. A legtöbb helyen próbálnak korszerűsíteni, új ételeket kitalálni, megújítani a régieket, fantáziát beindítva, másoktól ellesve. Figyelve a szezonalitásra is. Itt viszont nem, főzik azt, úgy, ami már évtizedekkel ezelőtt is bevált, ahogy megszoktuk.
Magyar konyha pimaszul – Vendéglő a KisBíróhoz
Bíró Lajos mindig előrukkol valami meglepően újjal, most éppen azzal, hogy nem talált ki semmi extravagánsat, olyasmit, amiről azt gondolnánk, hogy na ne már, nehogy már mondjuk kacsanyelvet vagy malacfület együnk. Megtanított bennünket arra, hogy igenis ezeket meg lehet enni,
A Körös partján – Gyulai Géza Konyhája
Nem lehet nem észrevenni a Géza Konyháját, ha az ember arra sétál közvetlenül a város szívében, Gyulán. Tábla is hirdeti, de nem ez a fontos, hanem az, hogy az egyik kis híd tövében, ott tanyázik a Körös partján. Hívogató terasza, amit körbeindáznak növények, gyönyörűséges fák
Minőség nagy tételben – Cyrano étterem
A Cyrano étterem fölöttébb jó, de vendéglátás szempontjából kissé gyanús helyen, a Váci utca közvetlen közelében található. Sokan gondolhatják, hogy esetleg a turistákat lehúzó, átvágó vendéglők közé tartozik. De a huszonhat éves működése során abszolút becsületet szerzett magának.
A pizza karrierje – Miskolci Pizza, Kávé, Világbéke
Örült karriert futott be nálunk is a pizza. Egyetemista koromban, vagyis időtlen időkkel ezelőtt, életem első pizzáját egy évfolyamtársamnál ettem. Olaszországban járt, és ellesett valamit a pizzakészítés tudományából. Hogy pizzát csinál, arra egész bulit szervezett szülei elegáns pasaréti
A hús mítosza
Húsok – Bookazine
Bámulom a Húsok című bookazine – ami magazin formában könyvtartalom – hátsó borítóját, és csorog a nyálam. Huszonöt, hússal készült étel fotója virít rajta. Van köztük több olyan is, amiről első látásra nem feltétlenül tudhatók, hogy mik pontosan, de ezek is ínycsiklandozók. Szerintem
Siker a város szélén – Kisvárdai Madison Pub & Restaurant
A Madison Pub & Restaurant közel sem csak azt kínálja, ami nálunk egy vidéki kisváros éttermében szokásos. Túlmegy azon, azt is mondhatnám, hogy bizonyos mértékig szembemegy az árral, de azért, mint a tulajdonostól, Gerzsenyi Miklóstól megtudom, olyan nagyon nem lehet.
Abszolút feljövőben – Bagolyvár étterem
Megújult a több mint 105 éves Bagolyvár étterem, ami a Városliget egyik igencsak jellegzetes épülete. A neve onnan származik, hogy a helyén valaha zegzugos faépület volt, amiben akár baglyok is tanyázhattak. Hangulatos, boltíves hely, néhány hónapja vadonatúj konyhát kapott, és az utcafronton kialakítottak egy kellemes kis vendégcsalogató teraszt.
Test és lélek – Laurel Budapest
A pár hete nyílt Laurel Budapestben egyszerre lakhat jól test és a lélek. A hatalmas üvegablakokon benézve tán először a könyvesbolt ötlik a szemünkbe, ami napközben lényegében egybeolvad a kávézóval. Lehet olvasgatni, ücsörögni, tapasok is rendelhetők. Délután öttől borbárrá
Az élbolyban – St. Andrea Restaurant
A St. Andrea Restaurant egyik étele, a bárány, borjú, paprika, málna izgalmas kreációja bizonyult a szakma szerint az idei Gourmet Fesztivál legjobb ételének. Barna Ádám, aki 2018-ban az év séfje lett, igencsak büszke lehet. És büszke lehet Lizsicsár Miklós üzletvezető is, hiszen a Dining
125 éves a Gundel
Az idén 125 éves Gundel étterem neve fogalom. Sok külföldi számára ez az ország leghíresebb vendéglője, ugyanolyan nevezetesség, mint a Halászbástya vagy a Lánchíd. Hírnevét legutóbb egy vitatható politikai jellegű botrány tépázta meg, korábban pedig voltak szakmai kifogások. Igaz, ami igaz, tán joggal tűnt el az éttermi toplisták éléről.
Pezsgő kulturális élet Cegléden
Sokan talán nem is gondolják, hogy a vidéki városok, így a Budapesttől alig egyórányira található Cegléd is, a számtalan műemlék és látnivaló mellett pezsgő kulturális élettel várja a
Eltelni a jóval – Gourmet Fesztivál
Mind nagyobb emberkavalkád a Gourmet Fesztivál május 16-19. között. Lehet, hogy perverzió, de imádom nézni, ahogy sok-sok ember állva, ülve eszik-iszik, és közben dumál és dumál. Temérdek ismerőssel lehet találkozni, de az is remek, hogy se perc alatt a világ legtermészetesebb módján
Hagyományőrzés – Ínyenc Kert étterem & kávéház
Harmadik éve már annak, hogy a közismert Márványmenyasszony étterem dolgozóinak jelentős része, itt nem részletezendő okok miatt, átköltözött egy vendéglátás szempontjából kedvezőtlenebb helyre, Óbuda közel sem a legfrekventáltabb részére, az Ínyenc Kert étterem & kávéházba.
Varázslat – Aum étterem
Alig több mint két hónapos az Aum étterem az ott-jártunkkor, és máris hatalmas a híre. Innen is és onnan is hallom, hogy hát azt bizony feltétlenül meg kell nézni. Ne legyen gyanús számomra, hogy egy bevásárlóközpontban, nevezetesen a Flóriánban található, ettől még egyáltalán nem tu-
A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet Fesztivál slágertémái
Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19. között tartott OTP Bank Gourmet Fesztiválon – hagyományosan a Millenárison -, ahol kilencedszer találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók.
A séf neve garancia – Kobuta
Takács Lajos neve garancia arra, ha ő bárhol is séf, ott valami érdekes történik, ott gondosan, jókora fantáziával és szaktudással elkészített ételeket lehet enni. Ilyen most a próbaüzem állapotában lévő Kobuta. Ahol ő igazán ismert lett, az az Olimpia, pontosan azt bizonyította, nem baj,
Darabka Spanyolország – Padron Tapas Bar
Sokan még mindig azt gondolják, hogy a tapas körülbelül egyenlő a padlizsánkrémmel, netán egy kis humusszal, tatárral, mártogatós kencével. A több mint öt éve működő Padron Tapas Bar viszont igencsak érzékletesen bizonyítja, hogy ennél sokkal, de sokkal szélesebb, szinte végtelen a
Erőteljes csecsemő – Textúra étterem
Nem is kis, hanem nagy testvére született a Michelin-csillagos Borkonyhának. A Textúra körülbelül dupla olyan alapterületű, mint az utca túlsó oldalán oly sikeres bátyja. A létrehozásában az is közrejátszott, hogy az „öcsikéhez” már sokszor nem fértek be a vendégek, ezért a tulajdonosok,
Tele töltve – Töltött Hold Gasztrovíkend
Március elején megint volt háromnapos Töltött Hold Gasztrovíkend rendezvénysorozat, fesztivál, jó ízű kajálással egybekötött, piálástól sem mentes farsangi buli a Hold utcai, más néven Belvárosi Piacon. Ami, ugye, egy ideje gasztropiac, és mindinkább az. Először az emeletet foglalták el akár
Neverland
Ha az ember nagy nehezen kiszabadul az elmegyógyintézetből, akkor fölöttébb jólesik egy kis harapnivaló, no meg innivaló. De valószínűleg így van ez akkor is, ha börtönbe kell vonulni, vagy onnan sikerül megszökni. A vadnyugaton pedig egyenesen nélkülözhetetlen a megfelelő tartalék
À la Maison Grand
Be-belestem a körülbelül egy éve nyílt À la Maison Grandba, hiszen a Belvárosban járva, útba esik jövet-menet. Hatalmas ablakai vannak, ettől az egész üdítően világos, és belátni a teljes étterembe. Illetve nehéz pontosan meghatározni, hogy mibe is, mert alapjáratban ez egy reggeli-
FoodTalk
Szakmai ártalom, hogy fölkapom a fejem, ha meglátok egy új éttermet, bisztrót, bármilyen vendéglátóegységet. Ha ráadásul még azt is hirdetik, hogy lángost is árulnak, akkor elég valószínű, hogy előbb-utóbb betérek. Kis helyiség, aminek a pincéjéről aztán kiderül, hogy nem is olyan
Traktor Farmfood Restaurant
Azért van annak sármja, hogy Budapesten, a Belváros kellős közepén hatalmas piros traktor áll egy étterem előtt. Mindenki megcsodálja, bámulja, fotózza. Földön nyilván régen nem járt, ki van suvickolva rendesen, úgy ragyog, mint egy gondosan ápolt oldtimer, valaha bent volt a
Stílusos ételek
Amióta a főzés igencsak sikeres tévés műfajjá vált, és a gasztronómiát már-már abnormálisan felfokozott érdeklődés követi, azóta a jelentős séfek közül sokan sztárrá váltak. A sztárok közül pedig jó néhányan közel kerültek a gasztronómiához.
Street food világkalauz
Divat lett a street food. Az utcákon, standokon kapható dolgok sokáig gyanúsnak minősültek, és valljuk be, sok tekintetben még ma is azok nálunk. Rossz minőségű alapanyagokból készülő, fáradt olajjal igencsak magát megszívó, íztelen, egészségtelen kalóriabombára gondolhattunk,
Fülemüle étterem
A Fülemüle étteremben szinte nem változik semmi. Tán hét-nyolc éve jártam ott, és minden csaknem ugyanaz. Bár azért nem kis különbség, hogy akkor még a tulajdonos, Singer András fogadott, aki jellegzetes alakja volt a magyar gasztronómiának.
Az evés végtelen szeretete
Azt szeretem a Nigella asztalánál című, Az otthoni főzés öröme alcímű, a Kossuth Kiadónál megjelent kötetben, hogy személyiség van mögötte. Nevezetesen Nigella Lawson, főzőműsorok háziasszonya, aki jeles újságíró is, így aztán nem különösebben meglepő, hogy remekül tud írni.
Rosenstein Vendéglő
Gundel Károly-életműdíjat kapott Rosenstein Tibor, és hát ha valaki, ő aztán igazán rászolgált. Azt lehet rá mondani, hogy maga a vendéglátás megtestesülése.
Gléda Vendéglő
Vadonatúj hely a Gléda Vendéglő, szeptemberben nyitott. Deli János üzletvezető és Kerekes Sándor séf régi barátsága az ihletője. Valaha dolgoztak már együtt, hosszú ideje vágytak közös étteremre. És most íme, itt van, az óbudai dombtetőn, kicsit távol a vendéglátás gócpontjaitól, de éppen ezt akarták, hogy ide jöjjenek a környékbeliek, meg azok, akik direkt őket keresik.
Földes Józsi Vendéglője
Földes Józsi Vendéglője hamar fogalommá vált, miután 2007 februárjában megnyílt a Frankel Leó út elején. Nem volt ott pedig látszólag semmi nagy kunszt, hú, de mekkora különlegesség. Bizony például pirított máj volt meg tökfőzelék. Csak hát az fölöttébb jóízűen, meg jókora szeretettel, családias körülmények között felszolgálva.
Európa legszebb borútjai
Európa legszebb borútjai címmel, Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig alcímmel, jelentetett meg pompázatos kötetet a Kossuth Kiadó. El lehet mélázni azon, hogy a nagy és vaskos kötet gyönyörűséges fotóalbum, útikönyv, borlexikon és némiképp kulturális kalauz, gasztronómiai tanácsadó, piktogramokkal illusztrált térképek gyűjteménye vagy mi is pontosan tulajdonképpen. Ez is, az is, amaz is, miközben természetesen a bor áll a középpontban, mint valami istenség, piedesztálra emelt szentség, aminek mind nagyobb lesz a kultusza. Ez a Molnár Eszter és Sólyom-Leskó Annamária által németből fordított könyv pedig mindenképpen óda a borhoz.
Ráchel Tortaszalonja
A Veres Pálné utcai Tortaszalon telis-tele van Raj Ráchel, a jeles cukrász, tortatervező, marcipánképek alkotójának műveivel. Ez a hely róla szól. Autóformájú torta ugyanúgy látható, mint akár teknő salakú vagy éppen nyilván gyerkőcöknek szánt, E. T.-t ábrázoló, tobzódnak a színek, a formák, csakúgy, mint a marcipán „festményeken”. Ezeken még egy nagyestélyi ruhás hölgy is pompázik, nevezetes gasztroeseményre készült.
Segítség, főzök!
Segítség, főzök!
címmel, Modern és gyors receptek fiataloknak alcímmel jelent meg a Kossuth Kiadónál, az Exkluzív goodfood kollekció sorozatban több mint száz recept. Hát bizony, valóban segítségért lehet kiáltani, ha valaki elkezd főzni. Emlékszem, mekkora izgalom volt, amikor gyerkőc koromban az olajkályhán porból pudingot kezdtem főzni. Igazán egyszerű volt pedig a hadművelet, a porhoz hozzá kellett önteni a vizet vagy a tejet, már nem is emlékszem, és kavargatva, megadott idő alatt be kellett sűríteni, majd akár már enni is lehetett azon melegében, mert ki a fene várta meg, hogy kihűljön.
Cabernet franc világtalálkozó Villányban
A Villányi borvidék negyedik alkalommal szervez kétnapos rendezvénysorozatot novemberben, melynek fő témája a cabernet franc. Villányban évről évre kiemelkedő minőségű szőlőből készülnek a Villányi Franc néven forgalmazott prémium vörösborok, nem véletlen, hogy ennek a fajtának szentelnek egy konferenciát és egy kóstolónapot is. Az idei Franc&Franc rendezvény vendége az Újvilág, azaz a villányi borok mellett kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is kóstolhat majd az időben regisztráló publikum.
Központi Vásárcsarnok
Kétségtelenül patinás, grandiózus, mutatós a Központi Vásárcsarnok, ami Petz Samu építész, műegyetemi tanár tervei szerint készült el 1897-ben, de nem a szépsége nyűgöz le leginkább, holott kétségkívül szép.
Beefbar Budapest
Ami rögtön megkapó, az a kilátás a Beefbar Budapestből. Rá lehet látni a Lánchíd budai hídfőjére, természetesen a remekbe szabott kőoroszlánokkal együtt, és persze a Duna túlpartjára. Az étterem a Hotel Clark Budapest földszintjén található. A hétszintes ház tetején pedig ott a Leo skybar, onnan még lélegzetelállítóbb a panoráma, ott szinte az egész város tényleg a lábaink előtt hever.
Enjoy! étterem
Az Enjoy! még szinte újszülöttnek számít, a La Parrilla helyén található, februárban kezdett működni, de június óta üzemel a mostani stábbal. Rögtön a nevében is ott van, hogy élvezetet akar adni. Az a legfőbb cél, hogy a vendégek élvezzék az ittlétet. Üljenek be akár egy italra, és diskuráljanak órákig, vagy akarjanak jókat enni, mindenképpen kellemesen töltsék az időt.
Így kellene élni!
Azért Frida Kahlo, úgy látszik, még a jó bornak is konkurencia, mert a Budapest Borfesztivál pénztárainál nagy betűkkel ki van írva, hogy a kiállításra jegyek itt nem kaphatók. Vagyis nyilván sokan zaklatták a derék pénztárosokat, hogy a jeles festő tárlatát néznék, ahelyett, hogy alkoholizálnának, így ezt megelégelve tették közhírré, hogy őket ebben ez ügyben ne is keresse senki.
Disznótoros Kolbászfesztivál Budapesten
Október 12-14. között ötödik alkalommal rendezik meg a budapesti Disznótoros Kolbászfesztivált a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Hagyományőrző disznóvágás-bemutatók, óriási kolbászvásár, családi programok, folklórműsorok, nosztalgia és mulatós zenei előadások várják a látogatókat a 10 hektáros területen.
ZuZu étterem
Az egyik legeredetibb magyar séf, Huszár Krisztián új helyet nyitott ZuZu néven a Hegyvidék Bevásárló Központban. Ott ahol a Tanti volt. Meg előtte a Bruno & Bruno. És valahogy egyik se találta meg a vendégkörét. Pedig a Tanti fél évvel a megnyitása után, nagy meglepetésre, még Michelin-csillagot is kapott.
Gyulai Várkonyi Bisztró és Bár
A Várkonyi Bisztró és Bár Gyula legmenőbb éttermének számít. Meglehetősen jó helyen van, közel a várhoz, a strandhoz, szemben a Kamaraszínházzal. Jövés-menés közben útba esik, óhatatlanul észreveszik a turisták is.
Szegedi Halászcsárda
Szegedi Halászcsárda Budapesten, ez kicsit fából vaskarika. De hát mégsem az, mert ugyanazok üzemeltetik, mint a szegedit, a receptek jelentős része azonos, és több dolgozó is jött a hírös városból a fővárosba a 2010-ben nyílt étterem kedvéért.
Gyulai Gusto étterem
A Gusto étterem Gyula patinásan gyönyörű belvárosában található, útba esik jövet-menet, én is nézegettem már, amikor a Shakespeare Fesztiválokon a városban vagyok. Soha nem esett le nekem, hogy többször is jártam már benne, csak akkor nem így nézett ki. Valaha ez volt az országban az első indonéz étterem, akkor, amikor az ázsiai vonal még egyáltalán nem volt honos nálunk. Aztán magyaros étterem lett belőle, de kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk.
La Perle Noire
Vannak olyan éttermek, amelyekbe az ember szeret időnként visszatérni, szereti megnézni, éppen hogyan is van a kedves ismerős. Milyen a hangulata? Milyen a konyhája? Számomra ilyen hely a La Perle Noire, ahol időnként szívesen teszem a tiszteletemet. Főleg, ha van valami újdonság. Az pedig, hogy már nem az a séf, mint amikor korábban ott jártam, éppen elég újdonság.
Kisvárdai Cafe Vya étterem és bowling klub
Amikor Kisvárdán, a színházi fesztiválon járok, persze mindig elmegyek vendéglőbe is. Idén többen ajánlották a Cafe Vya éttermet és bowling klubot, hát megnéztem. És nem csalódtam. Ízesen főznek, fantázia is van hozzá, meg érdekes közeg, ami vendéglő is, de a 4 bowlingpálya miatt szórakozóhely ugyancsak. Persze nem kötelező, de lehet kiadós játékkal kezdeni, vagy vacsora utánra hagyni.
Szalai László
A Pesti Műsor olvasói előtt nem titok: rajongok a Budapest Music Centerért. Nem vagyok egyedül, kalapot emel, aki itt jár, akármelyik feléről érkezett a világnak. Az öt éve megnyitott, egyszerűségében lenyűgöző épület, a káprázatos koncertek, no meg a fehér holló lemezkiadó éppen elég ok a rajongásra. Ezúttal a ház Mátyás utcai frontján lévő Opus Jazz Club éttermében jártam. A galériás kialakítású, középső részén közel 7 méteres belmagasságú, különleges atmoszférájú térben Szalai László séffel beszélgettem.
Pécsi Balkán Bisztró
A Balkán meglehetősen közel van Pécshez, így aztán szinte evidenciának tűnik, hogy legyen a városban ottani jellegzetes fogásokat kínáló étterem. Hosszú ideig, négy évvel ezelőttig mégsem volt. Lehetett például kínaiba, görögbe menni, és persze különböző jellegű magyarosba.
Belvárosi Piac
Eat & Feel névvel gasztroestet rendeztek a Belvárosi Piacon. Ami amúgy is évek óta olyan, a gasztronómiát középpontba állító piaccá formálódik, amilyenből a világ nagyvárosaiban több található, sőt rendre nevezetességnek, látványosságnak számítanak, no meg az ízlelőbimbókat is kényeztetik.
Rozé Fesztivál Villány, július 13-14.
A kétnapos ingyenes fesztivál tematikájában a rozé karakteréhez illeszkedő fiatalos, lendületes programokkal.
Rózsavölgyi Szalon Arts & Café
A Rózsavölgyi Szalon neve alatt kisebb betűkkel az is látható, hogy Arts & Café. Ez is jelzi, hogy a művészi élvezetek mellett jelen van a gasztronómiai is, ha úgy tetszik, a testi örömök ugyancsak képviseltetik magukat. Valószínűleg nem véletlen, hogy a régi görögöknél enni is lehetett a színházban. Úgy gondolhatták, hogy fontos együtt táplálni a lelket és a testet.
VígVarjú étterem
A mind közismertebb VakVarjú étteremcsalád eddig legújabb tagja a tavaly novemberben nyílt VígVarjú. A többitől némiképp megkülönböztető elnevezés is mutatja, hogy exkluzív helyről van szó, nem is lehet ez másképp, hiszen a Vigadó gyönyörű épületében található. Úgy elegáns, hogy közben laza is, és egyáltalán nem feszélyező. Sokan beférnek, imponálóan hatalmas a légtere, de mégsem hodály, mert a kiválónak tűnő belsőépítész úgy elszeparálta a különböző részeket, hogy mindenki viszonylag el tudjon különülni, nincsenek kellemetlenül egymás hegyén-hátán az asztalok.
Hagyomány és megújulás
A gombóc, a kaviár és a pezsgő volt a fő téma az idén a Gourmet Fesztiválon, a Millenárison május 17-20. között. Ahol most is volt tömeg, a pénztáraknál túlzott is, meg jó hangulat, és szinte már elmaradhatatlanul eső szintén. És persze ismét nagyszerű éttermek képviseltették magukat, remek ínyencségekkel.
Pasarét Bisztró
Letisztult formájú, meglehetősen szép, félköríves, műemlékvédelem alatt álló Bauhaus épületben található a Pasarét Bisztró. Hatalmas üvegablakokon lehet be- és kilátni. A családias hangulatú vendéglőt három és fél évvel ezelőtt vette át a mostani csapat. Nem állítható, hogy a korábban itt próbálkozók sikert sikerre halmoztak, több viszonylag kérészéletű vállalkozás is volt.
Mezzo Music Restaurant
A Mezzo Music Restaurant messziről észrevehető a Városmajor szélén, mert félkör alakú télikertje kívülről is meglehetősen impozáns látványt nyújt. Belülről pedig aztán különösen, elegáns is meg lezser is, szép rálátást biztosít a fákra meg a templomtoronyra. Otthonosan meghitt érzést keltenek a hívogatóan nyílt lánggal égő bioetanol kandallók, melyek adnak némi meleget, de inkább hangulati elemek. Valószínűleg sokan emlékeznek arra, hogy 2010-ig itt John Bull Pub volt, ami nyitásakor, 1994-ben még igencsak újdonságnak számított nálunk. Ahogy a padlószőnyeges étterem is, ezért aztán akadtak olyan vendégek, akik automatikusan levették a cipőjüket, amikor beléptek.
Vendéget látni, vendégnek lenni
Ha választani lehetne, én a 19. század végétől a második világháborúig tartó időszakra szavaznék. Rajongok a békebeli hangulatért. Amikor csak időm engedi, rózsalugasban üldögélek a siófoki kikötőben, korzózom Füreden, perecet eszem az Állatkertben, rétest veszek a Normafánál, szánkózom a Mátrában, kedélyesen fröccsözöm a kerthelyiségben, muskátlit ültetek az ablakba, vagy Hot Jazz Band koncerten koptatom a parkettet valamelyik művházban. Persze van, amit még én sem próbáltam: a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az elsők közt szerepelt a kívánságlistámon.
Az Onyx két-Michelin csillaga
Anno sokan szerettek volna, és még mindig rengetegen szeretnének egy Michelin csillagot, és valaha ez teljesen elérhetetlennek tűnt, csak sóvárogni lehetett utána. A csillagok, mint egykor a nagy kiállítások, koncertek jelentős része, elakadtak az osztrák határnál. De közben azért fejlődött a vendéglátós szakma, csak lettek nemzetközi mércével is mérhető éttermeink, mégis csodaszámba ment, amikor a Costes Michelin-csillagot kapott.
Impostor Bar & Restaurant (Baotiful)
Az Impostor vadonatúj hely Pest belvárosában. Étterem, de azért kicsit bárhangulata is van. Esténként kellemesen félhomályos a megvilágítás. Még veretes gyertyatartók is vannak, de azokban nem ég gyertya. És több valódi, élő pálma is virít. Van egy fölső szint is, azt szeretnék a tulajdonosok, ha ott főleg innának és eszegetnének is hozzá, lent pedig az ételeké legyen a főszerep.
Babka Budapest
Csaknem két éve megnyílt már a Babka Budapest, ami pillanatok alatt Újlipótváros egyik legnépszerűbb helyévé vált. Bár vannak lakályos zegzugai, elkülönülésre alkalmas, remek helyei, minden tulajdonképpen kirakatban van, mert a hatalmas üvegablakain keresztül igencsak be lehet látni az utcáról.
Kenyeret süt, de nem a pék
Faluche, régence, brié, fouace, fouée, maigret, pain mirau, pain de Morlaix, tourton, cordon, pain á tete, polka, coiffé, couronne bordelaise, fougasse, lodeve-i kenyér, main provencale, michette, porte-manteau, ravaille, tignolet, tordu. Csak néhány a legfontosabb tájjellegű francia kenyerek közül. És, hogy mi van itthon?
Kiskakukk étterem
A több mint egy évszázados Kiskakukk étterem polgári miliőt áraszt magából. Mintha itt maradt volna a békeidőkből, amikor az emberek még nem rohantak egyfolytában, ráérősen és hozzáértően ettek, kiélvezték az étel minden ízét, zamatát, közben diskuráltak. Egy jó vendéglőbe menni társasági esemény volt, a pincér pedig ismerős, hiszen zömében törzsvendégek vették körül, akik szinte hazajártak, és roppant módon megbecsülték őket. Tisztában voltak a szokásaikkal, netán rigolyáikkal, tudták, hogy mi a kedvenc ételük, és azt, hogyan szeretik, ha ők jöttek, akár egyéni ízlésükhöz is alakították ezeket.
Japanika Sushi Bar
A 2016-ban nyílt Japanika azt akarja bebizonyítani, hogy a japán konyha nem úri huncutság, nem méregdrága, megfelelhet akár a mi ízlésünknek is. És aki nem szereti a nyers halat, rákot, az is talál magának bőven ennivalót, még akár sushit is. Tény, ami tény, bár a japán konyha meglehetősen jellegzetes, közel sem terjedt el annyira, mint a kínai, a görög vagy az olasz. A Japanika terjeszti, hiszen ez már egy 36 egységből álló étteremlánc. Az első hely Tel-Avivban, 2004-ben nyílt, fiatal házaspár tulajdonaként. Nálunk 2016-ban debütált a Japanika, ami még egyetlen Európában. Egy évig volt itt japán séf, hogy mindent megtanítson, ő különben az, aki az étteremlánc valamennyi konyhájában megismertette a szükséges fogásokat.
Töltött Hold Gasztrovíkend
Farsang utolsó hétvégéjén, február 9-11. között rendezték meg a Belvárosi Piacon a Töltött Hold Gasztrovíkend elnevezésű, ínycsiklandozóan élvezetes, háromnapos gasztrofesztivált. Három éve indult útjára ez a kulináris örömöket szerző, sajátos víkend a mindinkább a magyar gasztronómia egyik fellegvárává váló Hold utcai piacon.
Városliget Café & Restaurant
Többször jártam az öt évvel ezelőtti megnyitása óta a Műjégpálya meglehetősen szépen felújított épületében működő Városliget Café & Restaurantban, de olyankor, amikor a nagy ablakokon keresztül azt lehet látni, hogy korcsolyáznak, még soha.
New York Kávéház
Békebeli időket idéz a világ legszebb kávéházának is titulált New York Kávéház. De nemcsak a helyiség gyönyörű, hanem az az atmoszféra is, ami árad belőle.
Édes élet - Csokoládés finomságok
A csokoládé az édességek fejedelme, a non plus ultra, amit nem lehet felülmúlni, ami akár függőséget okozhat, mint a kábítószer. Bele lehet szerelmesedni, már-már meg lehet tőle mámorosodni, stimulálja a boldogsághormonokat, némileg akár még depresszió ellen is lehet gyógyír. A csokis sütemény pedig plusz élmény, hiszen tartalmazza magát a csokit, különböző halmazállapotban, és még más nyalánkságokkal is elegyíti, ezért aztán a hatás még fokozódhat, ahogy a cukrász vagy az otthon a sütésben elmerülő hölgy/úr alkotótevékenysége is.
Remíz kávéház és étterem
Az 1992-ben nyílt, tehát jubileumi, 25. évében járó Remíz kávéház és étterem, aminek korábban híres cukrászda működött a helyén, csaknem olyan volt, mint valaha a Fészek Klub. Művészek töltötték ott naphosszat az időt, igazi találkozóhelyként funkcionált, ahol jókat lehet enni, inni, nagy dumálások közepette. És szinte mindig akadt ismerős. Budáról és Pestről egyaránt özönlöttek a vendégek, akik akár jeles, közismert külföldieket is elhívtak. Állandó nyüzsgés volt itt, nagy élet, amikor jött a jó idő, és a terasz is üzemelhetett már, akkor pedig különösen, mintha valami mediterrán vidéken lennénk, olyan hangulatot árasztott a hely, és egyébként áraszt nyaranta még most is.
BRKLYN
Nehéz dolog mit kitalálni az igencsak pörgős Gozsdu Udvartól két percnyire, ahol temérdek fiatal tölti az időt, nagyokat iszik és eszik. Nyüzsgő, bulizós hely, de nem biztos, hogy az ottani gasztronómia a topon van. Kicsit távolabb, a BRKLYN nevű helyen azt találták ki, hogy lesz minőségi gasztronómia, de buli is. Azt mondja Krausz Gábor séf, aki a Séfek séfe című tévéműsor zsűritagjaként országos ismertségre tett szert, hogy este minőségi vacsorát adnak hatvan-hetven embernek, azután pedig félreteszik az asztalokat, és jöhetnek akár négyszázan, négyszázötvenen is táncolni, bulizni.
Séf Asztala – WestEnd
Aki evett Wolf András kifinomult fine dining főztjéből a Salonban, és tudja róla, hogy az elegáns Boscolo Hotel és benne a New York Kávéház gasztronómiájáért is felelős, az meglepődött, amikor arról hallott, hogy a WestEndben nyílt Séf Asztala is az ő nevéhez kötődik. Egyébként, ahogy elmondja, amikor a jó néhány vendéglátóhelyet üzemeltető cégcsoport egyik embere felhívta ezzel az ötlettel, ő maga is meglepődött.
Korábbi cikkeink
Színház
|
Mozi
|
Zene
|
Art
|
Családi
|
Könyv
|
Gasztro
Kapcsolat
|
Impresszum
|
Előfizetés
|
Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor