|
|
|
hirdetés
|
|
|
|
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | Európa legszebb borútjai Európa legszebb borútjai címmel, Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig alcímmel, jelentetett meg pompázatos kötetet a Kossuth Kiadó. El lehet mélázni azon, hogy a nagy és vaskos kötet gyönyörűséges fotóalbum, útikönyv, borlexikon és némiképp kulturális kalauz, gasztronómiai tanácsadó, piktogramokkal illusztrált térképek gyűjteménye vagy mi is pontosan tulajdonképpen. Ez is, az is, amaz is, miközben természetesen a bor áll a középpontban, mint valami istenség, piedesztálra emelt szentség, aminek mind nagyobb lesz a kultusza. Ez a Molnár Eszter és Sólyom-Leskó Annamária által németből fordított könyv pedig mindenképpen óda a borhoz. | | |
| | Ráchel Tortaszalonja A Veres Pálné utcai Tortaszalon telis-tele van Raj Ráchel, a jeles cukrász, tortatervező, marcipánképek alkotójának műveivel. Ez a hely róla szól. Autóformájú torta ugyanúgy látható, mint akár teknő salakú vagy éppen nyilván gyerkőcöknek szánt, E. T.-t ábrázoló, tobzódnak a színek, a formák, csakúgy, mint a marcipán „festményeken”. Ezeken még egy nagyestélyi ruhás hölgy is pompázik, nevezetes gasztroeseményre készült. | | |
| | Segítség, főzök! Segítség, főzök! címmel, Modern és gyors receptek fiataloknak alcímmel jelent meg a Kossuth Kiadónál, az Exkluzív goodfood kollekció sorozatban több mint száz recept. Hát bizony, valóban segítségért lehet kiáltani, ha valaki elkezd főzni. Emlékszem, mekkora izgalom volt, amikor gyerkőc koromban az olajkályhán porból pudingot kezdtem főzni. Igazán egyszerű volt pedig a hadművelet, a porhoz hozzá kellett önteni a vizet vagy a tejet, már nem is emlékszem, és kavargatva, megadott idő alatt be kellett sűríteni, majd akár már enni is lehetett azon melegében, mert ki a fene várta meg, hogy kihűljön. | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | VígVarjú étterem A mind közismertebb VakVarjú étteremcsalád eddig legújabb tagja a tavaly novemberben nyílt VígVarjú. A többitől némiképp megkülönböztető elnevezés is mutatja, hogy exkluzív helyről van szó, nem is lehet ez másképp, hiszen a Vigadó gyönyörű épületében található. Úgy elegáns, hogy közben laza is, és egyáltalán nem feszélyező. Sokan beférnek, imponálóan hatalmas a légtere, de mégsem hodály, mert a kiválónak tűnő belsőépítész úgy elszeparálta a különböző részeket, hogy mindenki viszonylag el tudjon különülni, nincsenek kellemetlenül egymás hegyén-hátán az asztalok. | | |
| | | | |
| | | | |
| | Mezzo Music Restaurant A Mezzo Music Restaurant messziről észrevehető a Városmajor szélén, mert félkör alakú télikertje kívülről is meglehetősen impozáns látványt nyújt. Belülről pedig aztán különösen, elegáns is meg lezser is, szép rálátást biztosít a fákra meg a templomtoronyra. Otthonosan meghitt érzést keltenek a hívogatóan nyílt lánggal égő bioetanol kandallók, melyek adnak némi meleget, de inkább hangulati elemek. Valószínűleg sokan emlékeznek arra, hogy 2010-ig itt John Bull Pub volt, ami nyitásakor, 1994-ben még igencsak újdonságnak számított nálunk. Ahogy a padlószőnyeges étterem is, ezért aztán akadtak olyan vendégek, akik automatikusan levették a cipőjüket, amikor beléptek. | | |
| | Vendéget látni, vendégnek lenni Ha választani lehetne, én a 19. század végétől a második világháborúig tartó időszakra szavaznék. Rajongok a békebeli hangulatért. Amikor csak időm engedi, rózsalugasban üldögélek a siófoki kikötőben, korzózom Füreden, perecet eszem az Állatkertben, rétest veszek a Normafánál, szánkózom a Mátrában, kedélyesen fröccsözöm a kerthelyiségben, muskátlit ültetek az ablakba, vagy Hot Jazz Band koncerten koptatom a parkettet valamelyik művházban. Persze van, amit még én sem próbáltam: a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az elsők közt szerepelt a kívánságlistámon. | | |
| | Kenyeret süt, de nem a pék Faluche, régence, brié, fouace, fouée, maigret, pain mirau, pain de Morlaix, tourton, cordon, pain á tete, polka, coiffé, couronne bordelaise, fougasse, lodeve-i kenyér, main provencale, michette, porte-manteau, ravaille, tignolet, tordu. Csak néhány a legfontosabb tájjellegű francia kenyerek közül. És, hogy mi van itthon? | | |
| | Kiskakukk étterem A több mint egy évszázados Kiskakukk étterem polgári miliőt áraszt magából. Mintha itt maradt volna a békeidőkből, amikor az emberek még nem rohantak egyfolytában, ráérősen és hozzáértően ettek, kiélvezték az étel minden ízét, zamatát, közben diskuráltak. Egy jó vendéglőbe menni társasági esemény volt, a pincér pedig ismerős, hiszen zömében törzsvendégek vették körül, akik szinte hazajártak, és roppant módon megbecsülték őket. Tisztában voltak a szokásaikkal, netán rigolyáikkal, tudták, hogy mi a kedvenc ételük, és azt, hogyan szeretik, ha ők jöttek, akár egyéni ízlésükhöz is alakították ezeket. | | |
| | Japanika Sushi Bar A 2016-ban nyílt Japanika azt akarja bebizonyítani, hogy a japán konyha nem úri huncutság, nem méregdrága, megfelelhet akár a mi ízlésünknek is. És aki nem szereti a nyers halat, rákot, az is talál magának bőven ennivalót, még akár sushit is. Tény, ami tény, bár a japán konyha meglehetősen jellegzetes, közel sem terjedt el annyira, mint a kínai, a görög vagy az olasz. A Japanika terjeszti, hiszen ez már egy 36 egységből álló étteremlánc. Az első hely Tel-Avivban, 2004-ben nyílt, fiatal házaspár tulajdonaként. Nálunk 2016-ban debütált a Japanika, ami még egyetlen Európában. Egy évig volt itt japán séf, hogy mindent megtanítson, ő különben az, aki az étteremlánc valamennyi konyhájában megismertette a szükséges fogásokat. | | |
| | | | |
| | Édes élet - Csokoládés finomságok A csokoládé az édességek fejedelme, a non plus ultra, amit nem lehet felülmúlni, ami akár függőséget okozhat, mint a kábítószer. Bele lehet szerelmesedni, már-már meg lehet tőle mámorosodni, stimulálja a boldogsághormonokat, némileg akár még depresszió ellen is lehet gyógyír. A csokis sütemény pedig plusz élmény, hiszen tartalmazza magát a csokit, különböző halmazállapotban, és még más nyalánkságokkal is elegyíti, ezért aztán a hatás még fokozódhat, ahogy a cukrász vagy az otthon a sütésben elmerülő hölgy/úr alkotótevékenysége is. | | |
| | Remíz kávéház és étterem Az 1992-ben nyílt, tehát jubileumi, 25. évében járó Remíz kávéház és étterem, aminek korábban híres cukrászda működött a helyén, csaknem olyan volt, mint valaha a Fészek Klub. Művészek töltötték ott naphosszat az időt, igazi találkozóhelyként funkcionált, ahol jókat lehet enni, inni, nagy dumálások közepette. És szinte mindig akadt ismerős. Budáról és Pestről egyaránt özönlöttek a vendégek, akik akár jeles, közismert külföldieket is elhívtak. Állandó nyüzsgés volt itt, nagy élet, amikor jött a jó idő, és a terasz is üzemelhetett már, akkor pedig különösen, mintha valami mediterrán vidéken lennénk, olyan hangulatot árasztott a hely, és egyébként áraszt nyaranta még most is.
| | |
| | BRKLYN Nehéz dolog mit kitalálni az igencsak pörgős Gozsdu Udvartól két percnyire, ahol temérdek fiatal tölti az időt, nagyokat iszik és eszik. Nyüzsgő, bulizós hely, de nem biztos, hogy az ottani gasztronómia a topon van. Kicsit távolabb, a BRKLYN nevű helyen azt találták ki, hogy lesz minőségi gasztronómia, de buli is. Azt mondja Krausz Gábor séf, aki a Séfek séfe című tévéműsor zsűritagjaként országos ismertségre tett szert, hogy este minőségi vacsorát adnak hatvan-hetven embernek, azután pedig félreteszik az asztalokat, és jöhetnek akár négyszázan, négyszázötvenen is táncolni, bulizni. | | |
|
Korábbi cikkeink |
|
|
|
|
|
|
|