Impresszum | Előfizetés  
  2024. október 18., péntek
Lukács

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Amikor egy álom teljesül…
2024-06. szám

Mátészalka szívében értékteremtő munka folyik, hiszen a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület olyan közösséget hozott létre, amely példaértékű lehet sokak számára. Pótor Melindát, az egye­sület elnökét arról kérdeztük, hogyan született meg ez a kis csoda.

P. M.: Lassan egy éve nyitottuk meg a Minden, ami Szatmár-Bereg kistermelő, kézműves üzletét Mátészalkán, a fény városában. De nemcsak egy üzlet vagyunk, hanem született egy egyesületünk, egy irodánk is erre a tevékenységre. Mertünk álmodni, mertünk egy családi összefogással olyan értéket teremteni, amely példa lehet mások számára is. Apukám igazi szatmári ember volt. Sokat hallottunk a testvéremmel arról, milyen ez a vidék, mennyi kincs, érték található a vármegyénkben. Nem volt kérdés, hogy nekünk ezzel komolyabban kell foglalkoznunk. Sajnos édesapánk már nem lehet közöttünk, de megígértem neki, hogy a vallásos, szatmári identitását továbbvisszük. Talán azért is született meg az álom és lehet úttörő, mert szívből, elhi­vatottságból, belülről jön.

Mivel foglalkoznak pontosan?
P. M.: Helyi termelőket, kézműveseket, alkotókat fogunk össze, és népszerűsítjük, értékesítjük termé­keiket az üzletben. Közel 60 tagot tudhatunk a Minden, ami Szatmár-Bereg csapatában, és ez a szám folyamatosan bővül. Járunk bemutatókra, nagyobb rendezvényekre, ahol a minőséget képviselve ismerhetik meg a helyi termelőink, kézműveseink portékáját. Eseményeken Szatmár különleges ízeit kóstoltatjuk meg, előadásokat tartunk. Az ország különböző pontjairól érkeznek hozzánk, hogy jó gyakorlatként meg­néz­zenek minket. Mindig fejlődünk, mindig jön egy újabb ötlet, egy újabb lehetőség, amivel élnünk kell. Az eredeti szakmám tanítónő, Debrecenben végeztem az akkori Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán tanító-kommunikáció szakon. Mivel van képesítésem ahhoz, hogy gyermekeket tanítsak, ezért arra gondoltunk, hogy a városban lévő óvodákat, iskolákat is megszólítjuk. Különleges élményt szeretnénk kínálni a gyerkőcöknek, hogy fedezzék fel a vármegyénk nevezetesebb dolgait. Kóstolóval egybekötött bemutatót tartunk az üzletben, ahol megismerkednek a mesterségekkel, a tájegységünk gyümölcseivel, hungarikumaival, és kiderül, hogy ezekből az ízletes finomságokból milyen helyi termék készülhet. Nekem is van két gyermekem. Látom és tudom, hogy ők már nem az a generáció, mint hajdanán mi voltunk. A mai világban időben kell elkezdenünk az építkezést, pont azért, hogy időben tudjuk elhinteni a magokat. Legyen ismeretük arról, hol élnek, miről nevezetes Szatmár-Bereg. Ha megkérdezi valaki, honnan szár­maznak, büszkén sorolják a nevezetességeinket. Fontos, ha már Szatmár közepén született egy ilyen kis ék­szer­doboz, akkor mutassuk meg mindenkinek, adjunk olyan ismeretet is a termékek mellé, amely kul­tu­rális értékeinket erősítheti.

Mi lehet a közösség összetartó ereje?
P. M.: Egyedi közösséget formálunk, ahol számíthatunk egymásra, ahol segítjük egymás tevékenységét, és ahol a kézműves a helyi termelővel, alkotóval is tud közösen gondolkodni, újabb terméket kitalálni, fejleszteni. Az egyesületünk, irodánk, üzletünk nem szokványos munkát végez. Az összegyűjtött értékeket folyamatosan építjük. A termelőinket összehozzuk a kézműveseinkkel, hogy tudjanak a saját termékeikből valamilyen újdonságot, valamilyen egyedit alkotni. Hatalmas kincs van a kezünkben, mivel olyan kreatív csapattal dolgozhatunk együtt, akik újabb szépségeket álmodhatnak meg. A mi közösségünk azért is egyedi, mert egy helyen összegyűjtve lehet egyszerre láttatni a készítők sokféleségét, sokszínűségét. Ahol a polcokon a lekvárok mellett megjelenik a tárgyalkotó kultúra megannyi arca is.
hirdetés

Milyen jövőbeli feladatokat fogalmaz meg a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület?
P. M.: Rengeteg jövőbeni tervünk van. Számos új lehetőség adódott, de erről még nem szeretnénk többet elárulni. Azon dolgozunk folyamatosan, hogy sikerüljön hálózatosodni, sikerüljön ezt a koncepciót adaptálni mások számára is. Olyan kistermelői üzletláncot szeretnénk kialakítani, ahol valóban értéket jelent a helyi termék, ahol valóban figyelnek és felfigyelnek erre a rétegre, ahol tudják őket vármegyei szinten képviselni, összefogni. Ahol akarják azt, hogy az értékteremtésbe bevonják ezeket a közösségeket, és ezzel nemcsak a vármegyék kulturális-gasztronómiai kincsét tudjuk öregbíteni, hanem országunk hungarikumait, hazánk kincseit is.


Facebook: Minden, ami Szatmár-Bereg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület díjai
Az egyesület megkapta az Agrotrend Csoport Agrármarketing-díját, a Látópont címet a Magyar Közös­ségépítők Értékszövetsége Egyesülettől, illetve a Stílusos Vidéki Éttermiség és a Toyota által közösen alapított Sakura-díjat.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor