Impresszum | Előfizetés  
  2024. november 21., csütörtök
Olivér

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Ha Villány, akkor cabernet franc!
2024-09. szám

Ha Villány, akkor cabernet franc! Tudja ezt már minden tájékozott borkedvelő. A 2000-es évek elejétől hazánk legdélebbre eső termőtáján kiemelt hangsúlyt szentelnek ennek a fajának, ami „Villányban találta meg természetes otthonát”. Évről évre össze is gyűlnek a villányi borászok,
hogy egy szakmai tanácskozás keretében ismerjék meg a cabernet franc sokszínű világát. A szakmai esemény másnapján pedig a Villányba érkező vendégek is megismerkedhetnek a legújabb kiválasztott cabernet franc borokkal. Ipacs-Szabó Istvánt, a Villányi Borvidék alelnökét kérdezzük a térség legmeg­határozóbb szakmai és közönségrendezvényéről, a Franc & Franc-ról.

Mikor indult útjára a Franc & Franc rendezvény, hogy épül fel a kétnapos rendezvény programja?
I.-Sz. I.: 2015-ben szerveztük meg az első Franc & Franc nemzetközi konferencia és kóstolónapot, ami a Villányi borvidék összefogásának szimbólumaként indult útjára, és amely mára a borvidék legmegha­tározóbb szakmai és közönségrendezvényévé nőtte ki magát. Első ízben a Loire menti cabernet franc termelőket és boraikat láttuk vendé­gül, de az elmúlt években a világ minden jelentősebb franc termelő régiója bemutatkozhatott a fajtára fókuszáló szakmai eseményen. Mindazok, akik hisznek a cabernet franc fajtában, és önállóan készí­tenek belőle bort. Ez a rendezvény első napja, azaz a Fórum. Az rendezvény szombati napja mindig a közönségkóstoló. Ekkor a villányi pincékben túrázva találkozhatnak a borkedvelők a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában.

Mi az idei év kiemelt témája?
I.-Sz. I.: 2024-ben immár kilencedik alkalommal szervezzük meg a Franc & Franc-t, ahol idén egy kie­melten fontos téma, a fenntarthatóság és annak gyakorlati megvalósulása kerül a figyelem középpontjába.

Mit jelent ez pontosan, hogyan tud beépülni a fenntarthatóság a szakmai fórum programjába?
I.-Sz. I.: A IX. Franc & Franc Fórum – „A fenntarthatóság útján” 2024. november 22-én, pénteken 9.30 órától lesz, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont (Batthyány Lajos u. 15.). A szakmai tanácskozáson a szőlészetben és borászatban értelmezhető „fenntarthatóság” változatos aspektusait járjuk körül. Különböző cabernet franc alanyok összehasonlításával indítjuk a Fórumot a Rauschedo oltványüzem jóvoltából, majd a 2024-ben legjobbnak választott 12 Villányi Franc, a TOP12 bemutatkozása következik Horkay András nemzetközi borakadémikus és a TOP12 borászatok személyes prezentálá­sá­ban. A délelőtt zárásaként egy kerekasztal-beszélgetés keretében feltárjuk a fenntarthatóság vendéglá­tásban alkalmazott jó gyakorlatait, ismert és elismert, gasztronómiában jártas szakemberek tolmácso­lásában. A délutáni szekcióban a fenntarthatóság határon túli és villányi jó gyakorlatait vizsgáljuk meg a szőlészetben, borászatban kis- és nagyüzemi szinten, kiemelve az innovatív technikai megoldásokat. Míg a Villányi borvidék fenntartható jó gyakorlatait Romsics László, a Csányi Pincészet Zrt. vezérigazgatója mutatja be kóstolóval egybekötött előadásában, addig a külföldi jó példákat a kétszeres magyar Sommelier-bajnok Sebastian Giraldo Makovej ismerteti meg a nagyérdeművel. Az előadás keretében Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetője is megosztja a konvencionális és ökológiai gazdálkodással kapcsolatban kialakított nézeteit és tapasztalatait. A nap értékeléseként és zárásaként fenntarthatóság a szőlészetben és borászatban címszóval kerekasztal-beszélgetés során osztják meg a tapasztalataikat a meghívott szakemberek.
hirdetés

Mire számíthatnak a vendégek a kóstolónapon?
I.-Sz. I.: 2024. november 23-án, szombaton a villányi pincékben túrázva találkozhatunk a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. Az idei év kóstolóhelyszínei: Bock Pincészet, Gere Attila Pincészete, Günzer Tamás Pincészete, Sauska, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet. Legalább 40 villányi és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők. A rendezvényen a pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítjuk, amelyeket színkódokkal látunk el. Minden busz programja azonos, csak a menetrendje változó. Az indulás és befejezés helyszíne természetesen szintén azonos.

Hol és hogy tudnak jegyet vásárolni a vendégek a programokra? Mit tartalmaz pontosan a jegyár?
I.-Sz. I.: A 180 fős Franc & Franc Fórumon 50 belépőjegyet vásárló borkedvelő is részt vehet a szakmai meghívottak mellett. Az elővételes jegyár szeptember 20-ig vagy a készlet erejéig 27 900 Ft. A normál jegyár november 21-ig vagy a készlet erejéig 29 900 Ft, amely az egész napos (9.30-17.00) rendezvény részvételi díja. A díj tartalmazza a kávészünetet, az ebédet, a borkóstolókat (több mint 25 tétel). A Franc & Franc Kóstolónap kapcsán az elővételes jegyár a készlet erejéig 29 900 Ft. A normál ár november 22-ig vagy a készlet erejéig 34 900 Ft. A részvételi díj tartalmazza a borkóstoló nap minden tételének kóstolását, az egyes helyszínek közötti transzfert, a kínált borkorcsolyákat, falatkákat, ebédet, egy kóstolópoharat és kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel. A jegyvásárlás mindkét esetben a www.villanyiborvidek.hu weboldalon történik!






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor