Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Az újszerű és egyedi képzőművészeti programokért 2022-ben is érdemes Pécsre utazni
2021-12. szám / Nagy Klaudia

A Pécsi Galériák kiállító helyei (Pécsi Galéria, m21 Galéria, Martyn Ferenc Galéria, Játéktér – ez utóbbiak a Művészetek és Irodalom Házában –, Kemence Galéria) 2021 májusától rendkívül sokféle programmal igyekeztek örömet szerezni a kultúrára szomjazó látogatóknak. A kiállítások
és tárlatvezetések mellett kiemelt hangsúlyt kaptak a gyerekek vizuális nevelését támogató múzeum­pe­dagógiai foglalkozásaik, hiszen a fiatal korosztály jelenti a jövő közönségét. A 2022-es évben is változatos kiállításokkal készülnek, a pécsi képzőművészetet országosan és nemzetközileg is ismertté szeretnék tenni. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. vizuális művészeti vezetőjét, Fekete Valériát a sikeres újranyitásról és jövőbeli terveikről kérdeztük.

A járványhelyzet miatt szükséges lezárás időszaka alatt is feltalálták magukat, nagy sikert aratott a KÖZART, amelynek során a mű­tár­gya­kat üzletekben állították ki, így tették elérhetővé a művészetet a bezárt kiállítóterek ellenére. Az újranyitás után mivel várták a látogatókat az m21 Galériában?
F. V.: A Plakátok / Posters 7x75 című plakátkiállítással nyitottunk, amellyel a magyar plakátművészet hét kiemelkedő alkotóját (Árendás József, Baráth Ferenc, Felvidéki András, Gyárfás Gábor, Molnár Gyula, Helényi Tibor, Pinczehelyi Sándor) 75. születésnapjuk alkalmából kö­szön­töt­tük legismertebb alkotásaik bemutatásával. Május végén ren­dez­tük meg az Országos Kerámiaművészeti Biennálét, majd a Fények és ritmusok című fotókiállítás következett Lucien Hervé és Rodolfo Hervé képeiből. Az őszi szezonban Nemes Csaba Alakváltás című tárlatát láthatták az érdeklődők, és még karácsony előtt megnyitottuk Az emlékezés formái című rendhagyó kiállításunkat, amely február 20-ig két különálló részben tekinthető meg.

A Pécsi Galéria a kortárs képzőművészet ikonikus színhelye. Hogyan alakult a Galéria programja 2021 második felében?
F. V.: A magyar absztrakt képzőművészet átfogó tárlatával, a Gallery MAX-szal közösen rendezett Magyar Géniusszal indítottuk. Júliusban került megrendezésre az első pécsi Képzőművészeti Fesztivál, a LOKART, ahol helyi alkotók munkái mutatkoztak be. Ehhez kapcsolódtak gyerekprogramok, szakmai beszélgetések, tárlatvezetések, ismét megjelentünk a város különböző színterein: különféle boltokba, vendéglátóhelyekre vittünk egy-egy műtárgyat, hogy ezzel is erősítsük a Galéria, a képzőművészet és a városlakók közötti kapcsolatot. A másik nagyon sikeres kiállításunk a Fiesta Gráfica volt, amely először a párizsi Latin-Amerika Házban került megrendezésre 2019-ben. A kiállítás párizsi kurátora, Michel Bouvet francia grafikusművész tárlatvezetésével zártuk az évet.

Hogyan vágnak neki a következő évnek, milyen izgalmas terveket tartogatnak 2022-re?
F. V.: Az évet azzal kezdjük, amivel befejeztük: Az emlékezés formái című kiállítással az m21 Galériában, amely vizuális művészeti szempontokon keresztül próbálja bemutatni, hogy az emlékezés milyen érzékekhez köthető. Az alaptézisünk az, hogy öt érzékünkön keresztül újra és újra feltámadhatnak bennünk olyan emlékek, amelyek visszacsatolnak minket a múlthoz. Ez a kiállítás ennek egy átfogó művészeti értelmezését próbálja adni, olyan alkotásokon keresztül, amelyek szagláson, tapintáson, ízeken, formákon, színeken keresztül közelítik meg az emlékezés témáját. Szeretnénk bizonyos fajta ételeket emlékekké tenni, Góg Angéla ételtervezővel azon dolgozunk, hogyan lehetne a karácsony környéki kulináris választékból ízemlékeket elrejteni a jövőnek. Ez egy organikus kiállítás, lesznek elemek, amelyek 3-4 hétig láthatók, majd újabbak kerülnek a helyükre. A kiállítást művészeti események, performanszok kísérik. 2022-ben készülünk a Csak a nők című kiállításra, ahol a képzőművészet területén alkotó nők munkái kerülnek a fókuszba. Május végén megnyitjuk a Magyar az űrben című kiállítást, amelynek témája az alkotó ember viszonya a külső és belső kozmosz élményéhez. Ősszel nemzetközi grafikai fesztiválra készülünk, amelynek egyik főszereplője a könyv. A Breuer Marcell 120 éves születésnapjához kötődő Breuer és korunk című kiállítással ér majd véget 2022-es évünk az m21 Galériában.
hirdetés


Nem kevésbé impozáns programokkal készülnek a Pécsi Galériában is.
F. V.: Kiemelném a programok közül a Duna menti országok közös vándorkiállítását, a Fényfesztivál részeként épülő fényinstallációnkat, valamint Major Kamill Franciaországban élő képzőművész kiállítását. Ő is a 60. évfordulóját ünneplő Pécsi Művészeti Gimnázium egykori növendéke volt, amelynek kiállítása ugyancsak kiemelt része a jövő évi programunknak. Ismert és elismert egykori növendékei alkotásaikkal most egy kiállításon belül öregbítik majd az intézmény hírnevét. A Martyn Galériába elsősorban pécsi művészek kamarakiállításait várjuk, de meg kell említenem a Xantus János filmrendező halálának 10. évfordulójára alkalmából rendezendő kiállításunkat, a hozzá kapcsolódó filmvetítéseket és rendezvényeket is.

A jövőre nézve mi a legfontosabb célkitűzésük?
F. V.: Szeretnénk, ha a pécsi képzőművészet jelen lenne a magyar és a nemzetközi képzőművészeti életben. Ide vezető út a testvérvárosokkal tervezett együttműködésünk is. A hazai kapcsolatokat, kortárs tendenciákat is követnünk kell annak érdekében, hogy az aktuális irányzatokat is be tudjuk hozni a kortárs kiállítótérbe. A Pécsi Galéria egy brand, amely a rendszerváltás előtt és után is erősen meghatározta a város arculatát. Pinczehelyi Sándor vezetésével sokszor olyan újszerű kiállításokat, programokat valósított meg, amelyek a rendszerváltás előtti időszakban Budapesten létre sem jöhettek volna. A város képzőművészeti életének úttörő jellegét szeretnénk újra élővé tenni. Fontos feladatunk az egyensúlyra való törekvés, hogy legyenek olyan kiállítások, amelyek a szélesebb közönségréteget szólítják meg, és olyanok is, amelyek a kortárs művészeti irányzatok megismertetésének adnak teret. Célunk, hogy mindenkit meg tudjunk szólítani.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor