Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Jön Bosch, Matisse, El Greco és Vasary, nyit az új Néprajzi Múzeum
2022-02. szám / Á. P.

A Szépművészeti Múzeum Cezanne-tól Malevicsig című, február 13-án zárt tárlata különleges nézőpontot kínált a képzőművészet kedvelőinek, a Magyar Nemzeti Galéria Szinyei Merse Pál életművét bemutató, szintén most zárt tárlata több mint vonzó volt a látogatók számára, és még
csak most jön a java. A részletekről Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa osztotta meg gondolatait velünk.

Tíz évvel ezelőtti, Cézanne és a múlt című kiállításuk a művész gyö­ke­reit kereste a régi mesterekben, a tárlat kuriózum volt a múzeumok világában, ahogy a folytatás is az. A most zárt Cezanne-tól Malevicsig című tárlat is Geskó Judit művészettörténész különleges gon­dol­ko­dását dicsérte. Milyen volt a fogadtatása?
B. L.: Ez a kiállítás új szempontból közelítette meg Paul Cezanne életművét, ugyanis a francia mester és több jelentős, klasszikus avant­gárd művész kapcsolódási pontjait vizsgálta, míg a 2012-2013-as be­mu­ta­tó a nagy elődök (például Michelangelo) és Paul Cezanne talál­ko­zási pontjait kísérte végig. A kiállítás, hasonlóan a tíz évvel ezelőtti tárlathoz, egyértelmű szakmai és közönségsiker volt.

Tavasszal nyíló kiállításuk túlzás nélkül világszenzációnak ígérkezik, Hieronymus Bosch páratlanul izgalmas életművének bemutatására készülnek. Hogyan?
B. L.: A kiállítással egy rendkívül kisszámú, alig több mint húsz saját kezű fennmaradt festményből álló, ám hatásában mégis elementáris erejű, több évszázadra kisugárzó hatású, úgy a szűkebb szakmát, mint a nagyközönséget egyik leginkább foglalkoztató és magával ragadó életmű bemutatására törekszünk. A már megkapott saját kezű művek nagy száma és a mester enigmatikus művészetének örökséget követő művészek legemblematikusabb munkáinak együttese miatt a tervezett budapesti Bosch-tárlatot az elmúlt ötven év három legjelentősebb Bosch-kiállítása közé fogják sorolni, amely minden bizonnyal a valaha volt leglátogatottabb tárlataink közé kerül majd.
hirdetés

A nyár Matisse-életműkiállítást ígér a Szépművészetiben, amit októberben átfogó El Greco-tárlat követ. Milyen gondolatokra épül a két kiállítás?
B. L.: A júliusban nyíló tárlat Henri Matisse első reprezentatív kiállítása lesz Magyarországon, amely a párizsi Pompidou Központtal való együttműködésben valósul meg. A több mint 100 művet felvonultató kiállítás átfogóan mutatja be Matisse életművét, a műfaji sokszínűségét is megvilágítva. Az El Grecónak szentelt, nagyszabású tárlattal régi adósságot törleszt a nagyközönség felé a Szépművészeti Múzeum: kivételes jelentőségű spanyol festészeti gyűjteménye ugyanis Spanyolországon kívül Európában a legtöbb művét őrzi a mestertől. A kiállításra ezek mellé a világ számos nagy presztízsű közgyűjteménye, például a madridi Prado és a Museo Thyssen-Bornemisza, a párizsi Louvre, a londoni National Gallery és a washing­toni National Gallery of Art is kölcsönöz alkotásokat, így több mint negyven El Greco-remekművet csodálhatnak meg majd a látogatók a kiállításon.

Milyen tárlatok követik a Magyar Nemzeti Galériában a Szinyei Merse Pál ikonikus műveit bemutató gyűj­te­ményes kiállítást?
B. L.: A Nemzeti Galéria idei kiállítási közül az áprilisban nyíló Art deco Budapest és az ősszel látható Vaszary-tárlatot emelném ki. A tavaszi bemutató a magyarországi art deco világát mutatja be, fókuszában a plakátművészettel. Az őszi tárlat különlegessége pedig az, hogy a bemutatásra kerülő mintegy 70 Vaszary-műből 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban január 22-én megnyílt a Magyar Zene Háza, mikorra várható az új Néprajzi Múzeum megnyitása?
B. L.: A Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén, az egykori parkolók helyén megvalósuló új Néprajzi Múzeumot, időszaki kiállításokkal, a terveink szerint március végén veheti birtokba a nagyközönség. Fontos aláhúzni, hogy a múzeumnak 1872-es alapítása óta soha nem volt eleve múzeumi célra készült épülete, folyamatosan különböző, eredetileg más célt szolgáló helyszíneken helyezték el a gyűjteményt. A Városligethez azonban erősen kötődik a gyűjtemény, hiszen a Millenniumi Kiállítás Néprajzi Falujában mutatkozott be először a gyűjtemény a nagyközönség számára, így a múzeum, mondhatni, hazatér a Városligetbe, mégpedig egy világszínvonalú, minden látogatói és múzeumszakmai igénynek megfelelő épületben kap otthont.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor