Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Historizálás, korai és érett modernizmus egyszerre van jelen”
2022-06. szám / Nagy Klaudia

Május 18-án került átadásra a felújított Walter Rózsi-villa, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) első állandó kiállítóhelyeként funkcionál. A híres operaénekesnő Bajza utcai
villája a közeljövőben izgalmas rendezvényeknek, építészeti tárlatoknak és múzeumpedagógia fog­lal­ko­zá­soknak fog otthont adni. A múzeum állandó kiállítása, a Városligeti fasor és a Walter Rózsi-villa történetét bemutató Fasori históriák mellett a Színtér és Lakótér. Modern lakóházak Magyarországon 1928-1945 című tárlatot 2023 májusáig tekinthetik meg az érdeklődők. Dr. Almássy Kornélt, a MÉM MDK igazgatóját az újon­nan megnyílt épületről kérdeztük.

Miért a Walter Rózsi-villát választották a múzeum állandó kiállí­tó­te­rének?
Dr. A. K.: 2017-ben került az MMA Akadémia kezelésébe az egykori Belügyminisztériumi Kórház teljes területe a Városligeti fasor 9-13. alatt, azzal a céllal, hogy itt valósuljon meg a MÉM MDK új központja. Ennek része a Walter Rózsi-villa is. A terület különlegessége, hogy historizálás, korai és érett modernizmus egyszerre van jelen – meg­ha­tá­rozó építészeti stílusokat tudunk bemutatni a saját épületeinken keresztül. A villa 1936-ban épült, a hazai modernizmus kiemelkedő alakjai, Fischer József építész és Pécsi Eszter statikus munkájaként. Épp ideje volt, hogy egy ilyen épület a nagyközönség számára is láto­gat­ha­tóvá váljon; örülünk, hogy erre építészeti múzeumként nyílt lehe­tőség.

Milyen elképzelések, tervek alapján zajlott az épület felújítása?
Dr. A. K.: A felújítást régészeti és tudományos kutatás előzte meg; komoly munkával próbáltuk kideríteni, hogy a kórházi használat alatt össze-visszaépített villa hogyan is nézhetett ki eredetileg. A földszinti egykori kiszolgáló funkciók (konyha, garázs, házmester-lakás) helyére mai kiszolgáló funkciók kerültek – múzeumpedagógiai tér, jegypénztár, ruhatár… A két emelet lakóterei eredeti formájukban újultak meg, de ma kiállítótérként funkcionálnak. Az építészeti terveket Kokas László, a belsőépítészeti terveket Bódiné Kers­ner Katalin készítette.

Az ünnepélyes átadón Walter Rózsi operaénekesnő leszármazottjai is részt vettek. Hogy tetszett nekik a rekonstruált épület?
Dr. A. K.: Igen, nagy örömünkre az épületbe szüleivel együtt 1936-ban, hatévesen beköltöző Radó-Walter Marika két fia is megérkezett a megnyitóra, Argentínából, illetve Chiléből. Korábban, a kilencvenes évek környékén már jártak itt, és most a könnyekig meghatotta őket ez a megújulás. A családtól sok fontos archív anyagot, fényképet kaptunk, amelyek egy részét a kiállításon be is mutatjuk.

Május 18-ától látható a Színtér és lakótér. Modern lakóházak Magyarországon 1928-1945 című kiállítás. Milyen érdekességeket tudhatunk meg a korszak építészetéről?
Dr. A. K.: A kiállítás a villa helyiségeinek egykori funkciójához kötődő kulcsszavakon keresztül mutatja be a modern építészeti gondolkodást és a modern lakóházak kialakulását. Ilyenek a nyitottság, a komfort, a higiénia vagy az egészség. A gyermekszobában a játék témáján keresztül többek közt a reform­pe­da­gó­giával és annak építészeti hatásaival foglalkozunk, az egykori dolgozószobában pedig Fischer József saját íróasztalát csodálhatják meg a látogatók – jó eséllyel ennek a villának a tervei is ezen a gyönyörű csőbútoron készültek. A kiállítás nagyrészt saját, páratlanul gazdag fotó- és tervanyagunkra támaszkodik, de néhány szép korabeli bútort is bemutatunk – például Breuer Marcell két székét, amelyeket ő maga is használt rövid ideig működő budapesti irodájában.
hirdetés

A különböző tárlatokon kívül milyen programokat terveznek a villában?
Dr. A. K.: Nagyban szeretnénk építeni a fiatalabb korosztályra, ezért ősztől rendszeres múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervezünk. Emellett a múzeum saját programjainak: beszélgetéseknek, előadásoknak a helyszíneként fog szolgálni. Már be is indultunk: részt vettünk a Műtárgyak Éjszakáján május 26-27. között, valamint természetesen a Múzeumok Éjszakáján is vártuk a látogatókat júniusban. Fontos megemlíteni, hogy látható volt több kiállításunk a villán kívül is. A FUGA Budapesti Építészeti Központban május 23-ig volt megtekinthető az a különleges tárlat, ami voltaképp három kis kiállítás egyben: bemutatta két, Sanghajban dolgozó magyar építész, Gonda Károly és Sömjén Rudolf munkásságát, valamint a magyar építészet és a Kelet kapcsolatát. Ennek kurátora Baldavári Eszter volt. Kassán, a Harang utcai zsinagógában pedig június 26-ig volt látogatható az „Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái” című tárlatunk, dr. Oszkó Ágnes kurátor munkája.

Fog még bővülni új épülettel a MÉM MDK?
Dr. A. K.: A beruházás végső célja egy új, mindent igényt kielégítő múzeumi komplexum létrehozása a területen – ehhez elengedhetetlen lesz egy új főépület. Ameddig ez elkészül, a meglévő épületeket is szeretnénk kihasználni. Terveink között szerepel ideiglenes kiállítóterek kialakítása is, hogy minél előbb be tudjuk lakni a területet, és mindenki megismerkedhessen a múzeum gyűjteményével és programjaival.








vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor