Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Tatuk, kapibarák, pekarik és az emberek kora
2019-04. szám / P. Á.

David Attenborough természettudományokat tanult Cambridge-ben, majd a BBC-nél helyezkedett el. 1954-ben világ körüli útra indult, hogy ritka és különleges állatokat gyűjtsön a Londoni Állatkert számára, és minderről filmeket készítsen. Így született a BBC Állatkerti gyűjtőutak című
sorozata, amely nyomban a képernyők elé szögezte a nézőket. Attenborough és társai a helybeli őslakosokkal együtt kutattak az akkori Brit Guyanában óriáshangyászok, Indonéziában komodói sár­ká­nyok és Paraguayban tatuk után. Volt dolguk mások mellett pirájákkal, kúszósülökkel és pekarikkal is. Megküzdöttek a kegyetlen te­rep­vi­szo­nyokkal, a kiszámíthatatlan folyókkal, hogy megörökíthessék a távoli vidékek változatos élővilágát. Módszereik ma már idejétmúltnak tűn­nek, de az állatok, növények, helybeli emberek és a környezet iránti csodálatuk és tiszteletük még mindig példamutató. A szerzőre jel­lem­ző szellemességgel és bájjal megírt történetek nemcsak az em­lé­ke­zetes kalandokról szólnak, hanem arról az emberről is, aki szeretetet ébresztett bennünk a természet iránt, és akinek a lelkesedése azóta is töretlen.
Sir David Attenborough angol természettudós és dokumentumfilmes hét évtizede van a pályán. Az Egy ifjú természettudós történetei első kiadása magyarul Titokzatos állatok nyomában címmel 1993-ban jelent meg. A most megjelent, némileg átdolgozott kiadás új fordítás, Ma­ko­vecz Benjamin munkája.
Bár a ritka és különleges állatok gyűjtése jó ideje kikopott a természettudósok érdeklődését meghatározó tevékenységek közül, ma is izgalmas olvasni róla. A 92 éves Sir David Attenborough, a világszerte nagy tekintélynek örvendő tudós pedig fáradhatatlanul tovább dolgozik. A minden évben Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon idén januárban nagy hatású beszédet tartott, elmondta, hogy a tudósok szerint új földtörténeti korba léptünk; az antropocénba, az emberek korába. Bízik abban, hogy az emberek megértik, mi a tét, és sikerül rábírni a kormányokat, vállalatokat a halaszthatatlan környezetvédelmi és fenn­tart­ha­tó­sági intézkedések megtételére. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a következő pár év, amelyben az ENSZ megfogalmazza a klímaváltozás kezelésével kapcsolatos döntéseit, az emberiség elkövetkező ezer évét is meg fogja határozni.
hirdetés

David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei – Állatkerti gyűjtőutak
Park Könyvkiadó, 2019
357 oldal / 4950 Ft


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor