Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Bőséges programkínálat és izgalmas fesztiválok a szabadtéri színházak jubileumi nyári évadában
2022-01. szám / Nagy Klaudia

Kevés országban ilyen sokszínű a szabadtéri színházi kultúra, mint hazánkban. A Szabadtéri Színházak Szövetsége mindent megtesz azért, hogy produkciói minél szélesebb kö­zön­ség­ré­teg­hez eljussanak. 2021 nyarán a Szabadtéren – szabadabban jelmondat keretében 60 bemutató jött
létre, az előadásokra pedig nem kevesebb, mint 450 ezer néző látogatott el, ami egészen kivételes tel­je­sít­mény. A 14 tagintézményből álló szakmai szervezet idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, aminek alkalmából különleges nyári programokkal készül a látogatók számára. Megrendezésre kerül a Szabadtéri Színházak Fesztiválja is, ahol az ország legnívósabb szabadtéri előadásai lesznek megtekinthetők. Pócza Zoltánnal, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnökével, a Kőszegi Várszínház igazgatójával a ju­bi­leumi szezonról beszélgettünk.

Évről évre egyre magasabb nézőszámmal büszkélkedhetnek. Miben rejlik a szabadtéri színházak vonzereje?
P. Z.: Az egyik fontos szempont, hogy a pandémia okozta nehézségek ellenére szabadtérre bátrabban jöttek az emberek színházba, mint zárt térbe. A másik pedig a sok évtizedes munka, amit elvégeztünk, hogy mindig tudtunk alkalmazkodni az adott helyzetekhez. A járványhelyzet alatt az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy az alkal­maz­ko­dó­ké­pes­ség, a rugalmasság nagyon szükséges ahhoz, hogy ered­mé­nye­sek lehessünk, és úgy gondolom, eddigi sikereink azt bizonyítják, hogy bármilyen helyzethez jól alkalmazkodunk. A harmadik szempont, hogy a kulturális területről nem volt elvonás. A kormányzati kom­mu­ni­kációban is hallhattuk, hogy nem akartak elvonni a kultúrától, sőt, még nagyobb támogatásokat próbáltak adni azért, hogy előadásainkkal javítsunk az emberek hangulatán. Pozitív élményeket nyújtunk magas színvonalon, ez a siker kulcsa.

A kezdetekhez képest milyen szakmai előrelépés történt az elmúlt években?
P. Z.: Jóval tudatosabban tudunk készülni, több tapasztalat áll rendelkezésünkre, sok helyszínen jártunk külföldön is, megnéztük, hogy megy ez Európa más országaiban. Annak idején Gedeon József volt a Sza­bad­téri Színházak Szövetségének a vezetője, ő szorgalmazta, hogy mindig nézzük meg a külföldi példákat, nekik milyen ötleteik vannak, ott milyen a gyakorlat, ebből sokat lehetett tanulni. A saját bőrünkön ta­pasz­tal­hattuk, hogyan változik a világ, és ennek függvényében próbáltunk mi is fejlődni és fejleszteni. Egyrészről van egy minőségi fejlesztés, hogy egyre jobb előadások jöhessenek létre, másrészről pedig van egy in­fra­struk­turális fejlesztés, mert az utóbbi évek támogatásának köszönhetően sokat fejlődött az in­fra­struktúránk is. Jobb körülmények között várhatjuk a látogatókat, hiszen a látogatók jóval igényesebbek, mint a kez­de­tek­kor. 25 évvel ezelőtt természetes volt, hogy csak és kizárólag élőszóban játszottunk, nem volt szükség hangosításra, de a technológia fejlődése miatt a közönség igényli, hogy mikroporttal játsszunk, és ezeknek az igényeknek meg kell felelni. Ennek megfelelően fejlesztjük technikai eszközparkunkat, köszönhetően az Előadó-művészeti többlettámogatás programnak.

Milyen szerepet kapnak a szabadtéri színházak a turizmusban?
P. Z.: Manapság egyes desztinációnál befolyásoló tényező, hogy az adott helyszín milyen kulturális programokat kínál. Nálunk, Kőszegen a látogatóink mindig úgy időzítik a nyaralásukat, hogy beleférjen egy vagy két előadás, hiszen nagyon fontos nekik, hogy a napi programok mellett este is színvonalas él­mény­nyel koronázhassák meg az üdülésüket. Most már turisztikai tényezők is vagyunk, ezért a támogatások, amiket a szabadtéri színházakra fordítanak, nagy valószínűséggel meg is térülnek, ez a beruházás az ál­lam­nak is jó, hiszen a gazdaságban élénkítő szerepe van. Az utóbbi két évben a pandémia miatt beszűkült a külföldre utazás lehetősége, sokan választottak magyarországi helyszínt a kikapcsolódásra. Emelkedett a nézőszámunk, olyan rétegek is megjelentek ezeken a településeken, akik komoly vásárlóerővel bírnak.
hirdetés

A tavalyi évben rendezték meg először a Grand Openinget. Idén is ezzel nyitják az évadot?
P. Z.: Együttműködünk a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségével, aminek Bán Teodóra az elnöke, aki a Margitszigeti Szabadtéri Színház vezetője is egyben, s a színház a mi Szövetségünknek is tagja. A két Szövetség szorosan működik együtt azzal a különbséggel, hogy a Magyar Művészeti Fesztiválok Szö­vet­sé­ge több komolyzenei programmal és rendezvénnyel rendelkezik. Mi alapvetően színházi eseményekre specializálódtunk, de nagyon szeretnénk, ha folytatódna a kezdeményezés, amelyhez nemcsak a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, hanem a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai is tudnának csatlakozni. Fontos, hogy a szezon elején legyen olyan közös akció, amire felfigyelnek. A mai világban a sok információ között sokszor elsikkad, hogy kezdődnek a nyári programok. Ez egy olyan évadnyitó ünnep, amire mindannyian vágytunk, és tavaly hatalmas sikert aratott. 2022-ben először rendezik meg a Szabadtéri Színházak Fesztiválját.

Hány produkció mutatkozik be és tervezik-e a folytatást?
P. Z.: Olyan fesztivált szeretnénk idén létrehozni, ahol valóban a legjobb szabadtéri előadásokat mutatjuk meg, Budapesten fogjuk megrendezni, hogy minél többen láthassák. Úgy tervezzük, hogy 5 nagyszínpadi és 5 kamaraszínházi produkciót mutatunk be. Az Előadó-művészeti többlettámogatás segítségével el tudjuk indítani a fesztivált, reméljük, hogy június elején olyan ünnepe lesz a szabadtéri színjátszásnak, amire sokan felkapják a fejüket. A nézők látják, milyen jó előadások vannak, és legközelebb elutaznak egy vidéki városba, ahol ezek az előadások bemutatásra kerülnek, például Szentendrére, Esztergomba, Kisvárdára vagy éppen a Balaton környékére. Az a célunk, hogy tovább éltessük a szabadtéri előadásokat, hisz nagyon sok esetben ezek a produkciók csak egy-egy nyarat élnek meg. Reményeink szerint a fesztivál után több előadásunk bekerül egy befogadó színházba, hiszen egy kőszínházi struktúrában ne­he­zebb vendégművészekkel dolgozni, egyszerűbb a munka saját stábbal, saját színházi társulattal. Hálás vagyok azért, hogy Fekete Péter államtitkár úr támogatásra érdemesnek találta a fesztivált, és büszkén áll majd velünk a színpadon, amikor megnyitjuk a rendezvényt. Reméljük, a következő években akár folytatása is lehet a fesztiválnak.

A táncművészet is egyre nagyobb térhez jut a nyári szezonban?
P. Z.: Kiemelt célkitűzésünk a társművészetekkel való együttműködés. Kiss János, az EMMI Tánc­mű­vé­szeti Bizottságának elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke azon fáradozik, hogy minél több táncprodukció kerülhessen színre, a néptánctól kezdve a klasszikus baletten át a kortárs táncművészetig. A Szövetség legtöbb tagja tervezi, hogy idén nyáron táncprodukció is színre kerül, örülünk annak, hogy ehhez megvan a szakmai támogatásunk. Kicsit más a szabadtér, mint egy kőszínház, a táncosoknál nagyon fontos, hogy olyan színpadborítás legyen, ami megfelelő nekik, egyenletes legyen a felület, ezeket szabadtéren nehezebb megvalósítani, mint egy kőszínházban. Igyekszünk egyre jobb feltételekkel fogadni a táncprodukciókat is.

Mi lesz a következő lépés, mit tekintenek kiemelt feladatuknak a jövőre nézve?
P. Z.: Megpróbáljuk minél több helyszínen játszani az előadásainkat, akár egymás közötti műsorcserével, akár az őszi-téli időszakban egy fedett helyen. Tervezzük, hogy együttműködünk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal, hiszen 2023-ban lehet, hogy az ő kapcsolatrendszerükön és lehetőségeiken keresztül tudjuk majd megrendezni a Szabadtéri Színházak Fesztiválját, ráadásul mindig fontosnak éreztük, hogy európai kitekintésben is meg tudjuk mutatni azt a kincset, amit a magyarországi szabadtéri színjátszás jelent. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a külföldi fesztiválok jobbak, de ha a külföldiek eljönnek Magyarországra, és meglátják ezt a szabadtéri kultúrát, mind elismerően nyilatkoznak. Két nagy fesztiválunk is van, a Margitszigeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok, amelyek olyan gyémántjai a szabadtéri színjátszásnak, amikre mindannyian büszkék lehetünk. Mi, kisebb helyszínek pedig lokálisan olyan színvonalat tudunk produkálni, ami kielégíti a színházkedvelők igényeit. Nyáron könnyebb becsábítani egy-egy előadásra a turistákat, és ezek a látogatók, akik nyáron találkoznak egy jó színházi élménnyel, várható, hogy ősszel-télen bátrabban jönnek el a kőszínházba, váltanak bérletet, lesznek állandó színházlátogatók. Ezt a színháznevelési funkciót továbbra is szeretnénk folytatni.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor