Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 27., szombat
Olga, Liliána

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Benkő Nóra: „Az a jó előadás, aminek a végén megváltozva állnak fel a nézők…”
2024-05. szám / Tompos Vince

A Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 24. és szeptember 9. között valósul meg Buda­pest egyetlen zsűrizett nyári fesztiválja, a színházi szakmában is jelentős szerepet betöltő Szemle Plusz. Az egyedi rendezvénysorozat célja, hogy a válogatott fővárosi darabok mellett Budapestre
hozza a vidéki és a határon túli színházak előadásait is. Ezen túl a majori színpad közel 70 változatos és színes, különböző műfajú programmal, minőségi színházi élményt adó előadással várja a kikapcsolódni és szórakozni vágyó közönségét 2024 nyarán is. „Azt gondolom, hogy az a jó előadás, aminek a végén megváltozva állnak fel a nézők a székeikből. Ez a változás, hatás lehet szellemi vagy érzelmi. Ilyen a jó színház, és teljesen mindegy, hogy az alkotók honnan érkeznek” – vallja Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Kristály Színtér igazgatója, akit a Szemle Plusz mellett az idei évad változatos programjairól is kérdeztük.

Ez az ötödik nyara ügyvezető igazgatóként a Városmajori Szabadtéri Színpad élén, valamint két éve a szintén a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.-hez tartozó margitszigeti Kristály Színtért is vezeti. Sőt, emellett még a Pesti Magyar Színiakadémia irányítása is a feladatai közé tartozik. Ennyi minden mellett hiányolja még a színpadot?
B. N.: Nem volnék őszinte, ha azt mondanám, hogy néha nem gondol­kodom el azon, hogy vajon állok-e még valaha színpadon… Tavaly még a Drága örökösök című RTL-sorozatot forgattam, tehát nem hagytam fel teljesen a színészettel. Ugyanakkor nincs bennem hatalmas vágy a színpad iránt, mert csakis úgy szeretek bármiben is részt venni, ha megszállottan érdekel az adott téma; ha szakmailag izgalmas kihívás számomra az adott feladat, tehát nem mindenáron. Emellett azért bí­zom abban, hogy lesz majd olyan, számomra vonzó, minőségi pro­duk­ció, amiben akár színészként, akár rendezőként részt vehetek.

Idén összesen tizenkét versenyelőadás lesz látható a Szemle Pluszon. Milyen szempontok szerint válo­gatták a produkciókat?
B. N.: Nálunk kulcskérdés, hogy minden magyarországi és határon túli színházon rajta tartsuk a sze­mün­ket – függetlenül attól, hogy ki az intézmény fenntartója. Szeretnénk „házhoz hozni” a minél színesebb és színvonalasabb kulturális kikapcsolódást a főváros lakói számára. Peremartoni Krisztina színésznő, az intézmény művészeti tanácsadója idén is, mint minden évben, több száz magyar nyelvű előadást nézett meg, végül közösen választottuk ki a versenybe került alkotásokat. Három vidéki és három határon túli darab várja az érdeklődőket a Városmajori Szabadtéri Színpadon, valamint hat kamaradarabot – melyeknek nagy része független színházi műhely alkotása – láthatnak a nézők a Kristály Színtéren. A versenye­lőadásokat neves színészekből és színházi szakemberekből álló zsűri díjazza szeptember közepén – tíz különböző kategóriában. Idén tovább bővítettük a Szemle Plusz programsorozatot: versenyen kívül további hat színiiskola (a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a kaposvári MATE Rippl-Rónai Művészeti Intézet, a Pesti Magyar Színiakadémia, a Keleti István Művészeti Iskola, a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés és a Freeszfe Egyesület) mutatkozik be a Szemle OFF keretében egy-egy vizsgaelőadással szintén a margitszigeti helyszínünkön.

Végigböngészve az idei versenyprogramot könnyen támadhat az a benyomásunk, hogy a Szemle Plusz „alakjában” az egykori Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) támadt fel… Hogy látja ezt a felvetést?
B. N.: Ez az észrevétel már elhangzott a tavalyi Szemle során is, Köles Ferenc pécsi színész mondta a tavalyi Díjkiosztó Gálán, hogy „az itt tapasztalt nézői visszajelzések és a hangulat pont olyan volt, mint az áldott jó POSZT-okon”. Amikor ezt a rendezvénysorozatot újraértelmeztük, alapvető kritériumként jelöltük meg, hogy csakis magas művészi színvonalú előadások kerüljenek be a mustrába. Egyfajta – a POSZT évekkel ezelőtti megszűnése miatti – hiánypótlás is volt a Szemle, hiszen nyáron nem lehet más, ehhez hasonló színházi seregszemlére menni a fővárosban a kőszínházak zárását követően.

Minden évben saját bemutatóval is készül a Városmajori Szabadtéri Színpad. Idén az Örkény Színházzal közösen létrehozott [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt ősbemutatóját tartják július 5-én.
B. N.: Az Örkény Színház igazgatójával, Mácsai Pállal már régóta szakmai kapcsolatban állunk – az ő ötlete volt, hogy a Városmajorban legyen a bemutatója a Kovács D. Dániel rendezte előadásnak. A darab témája – hogy Don Quijote történetét mai közegbe ültessük át – egy közös ötletelés során fogalmazódott meg. A darab abból az alaphelyzetből építkezik, hogy a mai kor embere – csakúgy, mint Cervantes hőse – egyfajta szélmalomharcot vív a világgal. Előadásunk kiindulópontja, hogy a XXI. századi ember a híreket hallgatva könnyen érezheti úgy magát, hogy a világ megbetegíti. Erre való válaszként „kivonul” a világból, menedéket keres, miközben a létező világról tudomást sem vesz. Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt szereplői az Y-generációra jellemző „felnőni képtelenség” okán inkább a virtuális valóságban, a gémervilágban lelnek otthonra, ott találnak számukra élhetőbb világot. Én magam nem ismerem közelről ezeket a játékokat, de azt tudom, hogy a téma sokakat érint – emberek milliói választják a virtuális valóságot a való világból történő kiszakadás érdekében. A szabadtéren létrehozott önálló előadásoknak sokszor hátulütője, hogy nem minden esetben biztosított a darab utóélete. Ennél a darabnál azonban ez másként lesz, hiszen a nyári előadások után az Örkény Színházban kerül repertoárra ez a közös pro­dukció.

Ejtsünk szót az idei színházi évadról is! Nemcsak színi előadások, hanem filmvetítések, koncertek, táncelőadások, gyerekdarabok is megtalálhatók az idei évad rendkívül sokszínű, változatos repertoárjában.
B. N.: Emlékezetes, hogy a Városmajori Szabadtéri Színpad száz évvel ezelőtt filmszínházként nyitotta meg kapuit, és csak az ötvenes években váltott profilt, és lett belőle színház. Már 2020-ban, az igazgatói pályázatom benyújtásakor felmerült az ötlet, hogy fel kellene éleszteni a szabadtéri mozi hagyományait. Idén is lesznek filmvetítések a majorban, például a Reisz Gábor rendezte Magyarázat mindenre című magyar filmdráma. Ebben az évben lesznek visszatérő vendégeink, úgymint Horgas Eszter vagy a Budapest Klezmer Band. Rajtuk kívül koncertet ad mások mellett a Junior Prima-díjas Gubik Petra, a Magashegyi Underground, valamint a Kiss Tibi és az Aranyakkord nevű zenekar is. De természetesen most is a színházé lesz a főszerep, ami azt is jelenti, hogy több vidéki és budapesti színház vendégjátéka lesz nálunk látható nyáron, még a Szemle program előtt. Újra színpadon lesz a tavalyi saját, az Orlai Produkciós Irodával közös bemutatónk, a Még egy kört mindenkinek, a Vidám Színpadról a Ments meg, szerelem! című musical érkezik, de egyéb zenés műfajokra is lehet számítani – többek között az operett műfaj rajongóira is gondoltunk. Lesznek gyerekprogramok: Halász Judit és a Kaláka együttes koncertjeit élvezhetik a legkisebbek. Ezen felül a tánc sem hiányozhat a műfajkavalkádból: a Szegedi Kortárs Balett Carmen+ című produkciója mellett a Duda Éva Társulat FRIDA, az élet múzsája című táncelőadásával várjuk e műfaj szerelmeseit. Számunkra tehát az a legfontosabb, hogy korosztálytól függetlenül mindenki jól érezze magát, és ahogy a beszélgetésünk elején mondtam, az előadások után „megváltozva” térjen haza.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Szemle Plusz augusztus 24. és szeptember 13. között a következő produkciókkal jelentkezik:

Városmajori Szabadtéri Színpad – nagyszínpadi előadások

1. Újvidéki Színház / augusztus 26.
Urbán András: Történt egyszer Újvidéken
rendező: Urbán András

2. Jászai Mari Színház, Tatabánya / augusztus 28.
Martin McDonagh: Hóhérok
rendező: Szikszai Rémusz

3. Budaörsi Latinovits Színház / augusztus 31.
Molnár Ferenc: Liliom
rendező: Kovalik Balázs

4. Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, Marosvásárhely / szeptember 2.
Székely Csaba: Az igazság gyertyái
rendező: Sebestyén Aba
hirdetés


5. Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy / szeptember 4.
Ivan Viripajev: Iráni konferencia
rendező: Bocsárdi László

6. Miskolci Nemzeti Színház / szeptember 4.
Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska
rendező: Ascher Tamás

Kristály Színtér – kamara előadások

1. Katona József Színház / augusztus.24.
Kácsor Zsolt: Cigány Mózes
előadja: Bezerédi Zoltán

2. 6SZÍN / augusztus 27.
Bíró Bence (Janikovszky Éva fiatalkori naplója alapján): Kizárólag az utókor számára
rendező: Keresztes Tamás, előadja: Sodró Eliza és Martinkovics Máté

3. Pesti Magyar Színház / augusztus 29.
Csokonai Lili (Esterházy Péter): Tizenhét hattyúk
rendező: Cserhalmi György, előadja: Péteri Lilla

4. Katona József Színház – Orlai Produkciós Iroda / szeptember 1.
Duncan Macmillan: Lélegezz
rendező: Forgács Péter, előadja: Pálos Hanna és Vizi Dávid

5. Füge Produkció / szeptember 3.
Kovács Viktor, Kovács Dominik: Milf
rendező-koreográfus: Gergye Krisztián, előadja: Pető Kata, Rohonyi Barnabás

6. Független produkció / szeptember 5.
Márfi Márk: Telik egy óra az életedből
alkotótárs, rendező: Tóth Péter, előadja: Márfi Márk

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor