Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A zenélés lényege, hogy együtt vagyunk, egymás energiáit használjuk”
2020-09. szám / Pavlovics Ágota

Fekete-Kovács Kornél, világhírű trombitás, szárnykürtös, zeneszerző, hangszerelő, tanár, ze­ne­kar­vezető, idén ötvenéves, az általa alapított Modern Art Orchestra (MAO) pedig most érkezett a 15. szülésnapjához. A pazar zenéket játszó és mámorító lemezeket készítő csapat, a koronavírus
miatt kialakult helyzetben is képes volt a hiányt erénnyé transzformálni. Koncertjeikről, lemezeikről, ter­veik­ről, őszinte örömünkre, a semmilyen dobozba be nem gyömöszölhető, kreatív kezdeményezéseiről ismert zenekarvezető, Fekete-Kovács Kornél osztotta meg a gondolatait velünk.

Legutóbb akkor beszélgettünk, amikor elkészült a jóga filozófiája által inspirált, egész estés, Foundations című műve. Hogy alakult azóta a darab sorsa?
F.-K. K.: 2019 márciusában volt a Foundations bemutatója a Müpában, aztán nyáron, Kapolcson a Harcsa Veronika Udvarban, nem színházi körülmények között, nem ültetett közönség előtt, két este, két rész­ben adtuk elő. Nagyon sok tanulsága volt ennek a két estének – majd pár hónap elteltével rögzítettük az anyagot a Budapest Music Cen­ter­ben (BMC). Azt gondolom, hogy nagyon jól sikerült a végeredmény. A lemez kiadója, a BMC stábja fantasztikus munkát végzett. A lemez megjelenhetett volna a március 20-ra tervezett lemezbemutatóra, ám jött a karantén. Nem lett volna szerencsés, ha ez idő alatt jelenik meg, így augusztus 7-re tettük a lemez hazai és nemzetközi megjelenését. A BMC-ben szeptember 13-án volt a lemezbemutató koncertünk, ahol természetesen kapható is az album.

Fergeteges sikert aratott a 2018-ban megjelent Bartók Tizenöt magyar parasztdal című darabjának nagy­ze­ne­ka­ri feldolgozását, illetve a tételekre reflektáló kompozíciókat tartalmazó albumuk. Ön sorozatot tervezett magyar zeneszerző-óriásokból, a következő bemutatója máris itt van. Mit tudhatunk a Kodály Reflections című anyagról?
F.-K. K.: Látva, hogy a Bartók-lemezt a szakma és a közönség egyformán pozitívan fogadta, azt gon­dol­tam, hogy a magyar zenei élet három, talán legmarkánsabb személyisége előtt tisztelegjünk egy-egy lemezzel. Bartók után Kodály következik, és Dohnányi Ernő zárja majd a sort. A koncepció alapja a tisztelet és alázat: a szerzők műveit érintetlenül hagyjuk, de hozzáteszünk saját gondolatokat, amelyeket a művek ébresztenek bennünk. Kodályt tanulmányozva az egyik legjelentősebb dolog, amivel szem­be­sülünk, hogy Magyarországon és Európa-szerte magasra emelte az énekkari kultúrát. Kodály kórusműveit a Nemzeti Énekkar fogja énekelni Somos Csaba vezetésével, mi pedig – Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor, Cseke Gábor – reflektálunk rájuk. Az énekkar és a MAO között igazi partneri kapcsolat kezd kialakulni. A Kodály-darabot október 25-én fogjuk bemutatni BMC-ben.
A járvány minden muzsikust rosszul érintett, de a MAO és személy szerint ön nem állt be az otthonról zenélünk, és közzétesszük a neten vonalba, egyedülállóan izgalmas kezdeményezést indított útjára május 1-én. Hogy jött az ötlet?
hirdetés

F.-K. K.: A kezdeményezés egyben egyfajta tiltakozás is volt a részemről. Véleményem szerint a ma embere foggal-körömmel ragaszkodik hozzá, hogy a megszokott életét fenntartsa. Teremtődött egy mindannyiunktól független helyzet, amiben nem volt folytatható a megszokott élet, a karanténban nem lehetett semmit a megszokott módon csinálni. Sokan mégis úgy tettek, mintha mi sem történt volna: a social médiát egy pillanat alatt elárasztották azok a karantén produkciók, amelyek azt sugallták, jól vagyunk, fogjuk egymás kezét, dacolunk azzal, ami körülvesz bennünket. A zenélés lényege, hogy együtt vagyunk, egymás energiáit használjuk, és éppen ez veszett el egy időre legalábbis. Néhány hét gondolkodás után jött az ötlet: megalkottam egy kilenc hangból álló motívumot, amit 10 zeneszerzőnek küldtem el szerte a világban. Arra kértem őket, hogy ebből a vírustörzsnek nevezett dallamból fogalmazzák meg a saját „mutációjukat”. Az elkészült műveket mindnyájan továbbküldték két újabb szerzőnek. Az Art of Virus projektben jelen pillanatban 471 zeneszerző szerepel már, de a számuk napról napra nő. Minde­közben a MAO zenészei „home office” üzemmódban a beérkezett szerzeményekből valódi, hallgatható zeneműveket rögzítettek. Aztán ezeket publikáltuk a projekt www.phonicchat.com/aot című oldalán.

Hogy alakul a MAO új évada?
F.-K. K.: A Modern Art Orchestrával szeptemberben indul a 16. évadunk. Folytatjuk szerzői estjeinket, ame­lyek­nek havonta egy alkalommal a BMC nagyterme ad otthont, szintén a BMC-ben, az Opus Jazz Clubban folytatódik Legendás albumok című sorozatunk. Októberben kerül sor a már említett Kodály Reflections című darab bemutatójára. Novemberben az Amerikában élő, magyar származású, kiváló ze­ne­szer­ző, zongorista, Szabó Dani lesz a vendégünk, aki saját, a MAO-nak írt darabjait játssza majd velünk. Februárban a tavalyi Master Class sorozatban megismert fiatal szerzőt, Varga Dániel szaxofonművészt ezúttal egy egész estés műsorra kértem fel. Márciusban Götz Nándor szaxofonművész szerzői estjére ké­szülünk.

Az évad szokás szerint bizsergető zenei élményeket ígér, de rapidan változó napjaikban nyilván van B terve is, ha ismét indokolná a járvány a korlátozást.
F.-K. K.: Amennyiben nem lenne módunk folytatni a zenélést a hagyományos formában, visszatérünk az Art of Virus projekthez, és újból a darabok felvételeire koncentrálunk majd.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor