Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A dal a miénk
2020-11. szám / Pavlovics Ágota

Csík János 1988-ban alapította a Csík zenekart, amely évről évre nagyobb rajongótáborral rendelkezik. Egyedülálló muzsikája, senkihez nem hasonlítható sokszínűsége elvarázsolja a ze­ne­sze­rető közönséget. A Kossuth-díjas zenekar egyik utolsó munkája nyáron egy moldvai népdal
feldolgozása volt, ami bemutatása óta óriási siker, ahogy várhatóan az lesz a november végén, a Tom-Tom Records gondozásában megjelenő lemezük is, amelyen a Locomotiv GT dalaiból készített fel­dol­go­zá­saikból válogattak. Szabó Attila hegedűs, gitáros, hangszerelővel, a Csík zenekar sokoldalú muzsikusával a káprázatos népdalfeldolgozás születéséről, a lemezről és élő koncertekről beszélgettünk.

A Csík zenekar a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező fel­ké­ré­sére dolgozta fel a Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalt, amelyet ön hangszerelt. A dal szívet melengető és remegtető lett, mesélne a születéséről?
Sz. A.: Rólunk közismert, hogy az autentikus népzene mellett sok fel­dol­go­zást csinálunk, így esett ránk a Hungarofest választása. Amikor a zenekarral erről gondolkodtunk, arra jutottunk, hogy jó lenne, ha a magyar nyelvterületekről származó énekeseket is felkérnénk egy dal közös eléneklésére. Kiváló előadói gárda jött össze. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű moldvai népdalnak van 3-4 versszaka, amit is­mer­nek, és mi Mariannával arra gondoltunk, jó lenne, ha nem csak moldvai szövegek lennének, ezért a versszakokat úgy válogattuk, hogy az összes határon kívüli magyarlakta területet megidézzük. A dal a capella, nem volt hangszeres változata, ezért írtam egy hozzá illő harmóniakíséretet és egy középrészt, ezt raktuk össze a zenekarral. Áldott munka volt, biztos vagyok benne, hogy fölülről segítették a mun­kán­kat, mert nagyon gyorsan ment. Rengetegen énekelnek benne. A dal úgy készült, hogy az összes énekes felénekelte az egész dalt, és abból csináltuk meg a stúdióban a végső változatot. A dal a nemzeti összetartozás megtartó erejéről szól, kapcsolódva a trianoni békediktátum százéves évfordulójához. A Csík zenekar tagjain kívül Keresztes Ildikó, Mező Misi, Miklósa Erika, Molnár Ferenc Caramel, Nyerges Attila, Szarka Tamás, Tátrai Tibor, Barcza Zsolt, Bartók József, Bocskor Bíborka, Dancs Annamari, Dér Heni, Ferenczi György, Földes Eszter, Kunos Tamás, Makó Péter, Molnár Levente, Novák Péter, Nyerges Attila, Pál István Szalonna, Serbán Attila, Szvorák Katalin, Takács Nikolas vett részt a dal elkészítésében.

A karantén alatt raktárkoncerteken játszottak a zenekarok, a Csík zenekar is. Milyen élmény volt?
Sz. A.: Nagyon érdekes, egyben furcsa, bár online koncertünk már volt. A koncertjeinken megszoktuk, hogy oda-vissza mennek az energiák a közönség és közöttünk, most pedig nem volt semmi, csupán pár kamera állt velünk szemben. Úgy fogtuk fel, mintha egy próbán lennénk, és megpróbáltuk odaképzelni a közönséget.

Szintén a járványhelyzet okozta bezártság az oka, hogy koncertezés helyett új lemezen kezdtek dolgozni. Mit tudhatunk az anyagáról?
Sz. A.: 10-12 éve dolgozunk együtt Presser Gáborral és Karácsony Jánossal, játszottunk már sokszor Locomotiv GT feldolgozásokat, de nem vettük lemezre őket. Eszünkbe jutott, milyen érdekes lenne ezeket a számokat felvenni, és az összes LGT-feldolgozásunkat egy lemezen kiadni. A Tom-Tom Records vállalta, hogy kiadja a lemezt, így májusban elkezdtünk dolgozni, és június végére felvettük az anyagot. Nyáron nem volt sok dolgunk, sajnos az élő koncertek legnagyobb része elmaradt, ezért megcsináltuk a keverést is. Nemcsak a Csík zenekar, hanem Presser Gábor és Karácsony János is játszik végig a lemezen. A lemezen kilenc LGT-dal van, pontosabban nyolc LGT-dal feldolgozása és egy ráadás. A kilencedik csak félig Locomotiv GT, mert arról a lemezről való, amit a zenekar Kovács Katinak készített, tehát valójában, ha úgy nézzük, az akkori LGT játszik végig azon a lemezen. Eredetileg azonban Kovács Katinak készült, tehát az ő dala volt a Rock and roller.
hirdetés

Említsünk meg néhány dalt a lemezről.
Sz. A.: A lemezen hallható lesz az Ugye, mi jó barátok vagyunk?, az És jött a doktor, A dal a miénk, az utóbbi a lemez címe is. Nagyon szép anyag jött össze, nagyon szeretjük. Büszkék vagyunk rá.

Mikor jelenik meg a lemez?
Sz. A.: A borító már készül, a lemez november végén fog megjelenni.

Beszéljünk kicsit az élő koncertekről is, amelyeket, reméljük, nem húz keresztül a járvány.
Sz. A.: A Trianon 100. évfordulója előtt tisztelgő Összetartozás koncertünk december 28-án lesz a Budapest Kongresszusi Központban. Vendégeink lesznek az Magyar Állami Nép Együttes, Pál István Szalonna, Őze Áron. A zenéket nagyon szép irodalmi részletek és táncok fogják összekötni, színesíteni. És persze alig várjuk, hogy minél szélesebb körben bemutassuk az új lemezünk anyagát.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor