Impresszum | Előfizetés  
  2024. június 16., vasárnap
Jusztin

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – ′22. augusztus
2022-07. szám

Trama No Navio
A portugál jazzszíntér négy egyedi és izgalmas zenészének projektje, a Trama No Navio egy különleges kihívásból nőtt ki. 2019 szeptemberében a Matosinhos jazz-zenekar felkérésére João Pedro Brandão filmzenét komponált a Patyomkin páncélos című Eisenstein-film második részéhez

(Dráma a fedélzeten), amelyen kifejezetten nehéz volt fogást találni a sűrű és intenzív cselekmény, illetve az egyszerre tragikus és költői befejezés miatt. Brandão a zenét később adaptálta egy kisebb zenészgárda számára; interakcióikból és improvizációikból új mű született, amely elragadtatott dicséretre késztette a kritikusokat. A formáció által létrehozott személyes zenei univerzum valósággal magába szippantja a hallgatót. A felvételt a 2020-as év legjobb portugál jazzalbumai között tartják számon, most pedig élőben hallhatjuk Budapesten.

BMC – Opus Jazz Club
08. 05., 20hOrbay Lilla Quintet
Az Orbay Lilla Quintet műsorában meghatározó szerepet játszanak a mediterrán stíluselemek, illetve az eredeti módon újragondolt és átkomponált jazzsztenderdek. A zenekar repertoárjának gerincét azonban egyre növekvő arányban saját szerzeményeik alkotják, amelyek könnyed, ugyanakkor izgalmas hangvételükkel ragadják meg a hallgatót. Noha a tagok valamennyien markáns zenei egyéniségek, mégis letisztult és összeforrott hangzású formációban képesek egyesíteni kreatív energiáikat. Nagy erősségük az improvizáció és a gazdag zenei eszköztár. Több alkalommal is játszottak már közösen, de az együttes csak 2020-ban nyerte el végleges formáját. A Müpa 2022-es Jazz Showcase fesztiválján kiemelkedő sze­rep­lésükkel kiérdemelték a BMC különdíját, és számos hazai klub- és fesztiválmeghívás alkalmával arattak hangos sikert.

BMC – Opus Jazz Club
08. 13., 20h


Giipuja & Nocturnal Four
Augusztus végén két horvát kötődésű zenekar érkezik Budapestre. A modern jazzt összetéveszthetetlen etno ízzel fűszerezi az augusztus 24-én fellépő Giipuja quartet, amely Isztria és a horvát tengerpart népzenéjével ismerteti meg közönségét, jazzátdolgozások formájában. A szokatlan felállásban nagybőgő, dob, basszusklarinét és hegedű mellett az isztriai régió számos népi hangszere is helyet kap. Az együttes repertoárján eredeti kompozíciók és hagyományos isztriai dallamok szerepelnek. Az augusztus 25-én hallható Nocturnal Four a szaxofon, gitár, orgona és dob egyedülálló kombinációja, amely lenyűgöző hangzásvilágot és átdolgozási lehetőségeket eredményez, különleges ritmikai ötletekkel, textúrával és térhatással fűszerezve. A zenekarvezető, a horvát Ratko Zjaca és az elismert orgonista-zongorista Renato Chicco egyaránt a nemzetközi jazzszcéna tevékeny és elismert szereplője.

BMC – Opus Jazz Club
08. 24-25., 20h


Szakcsi Lakatos Róbert Quartet
Szakcsi Lakatos Róbert vadonatúj energiákkal és formációval érkezik az Opus Jazz Clubba. A magyar jazz legfiatalabb generációjának két különösen tehetséges tagjával, Éles Máté dobossal és Jónás Géza bőgőssel alakított új triót, akikhez kortársuk, az egyre többet foglalkoztatott fiatal szaxofonos, Oláh Kálmán Jr. csatlakozik ezen a koncerten. A műfajba tett hosszabb-rövidebb kirándulásai után Szakcsi Lakatos Róbert munkásságában ismét hangsúlyos szerephez jut a klasszikus zene: inspirációs forrásként Debussy és Ravel is fel-felbukkan legújabb, kifejezetten erre a formációra írt kompozícióiban. A szerzemények méltó párjai lesznek a koncertrepertoár alapját képező, ’60-as évekbeli jazzörökzöldeknek, amelyek nyelvét a magyar zongorista anyanyelvi szinten beszéli.

BMC – Opus Jazz Club
08. 18., 20h
hirdetés

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor