Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Mi köze a Ferrarinak a pécsi Kodály Központhoz?
2022-09. szám / Halász Kinga

A híres pécsi Kodály Központot sokan az ország legjobb akusztikájú hangversenytermének tart­ják, ám a koncerteken kívül is sok izgalmat tartogat. A kulisszák mögé csak kevesen pillanthatnak be, mi most ide kalauzoljuk el az olvasót.

Az épület tervezői azt a benyomást szerették volna kelteni, hogy egy műalkotással, szoborral állunk szemben – és ez sikerült is nekik. A mészkő burkolatú, kőcsigára emlékeztető központ igazán impozáns, ugyanakkor már kívülről is sok meglepetést rejt. Bár nem tűnik ma­gas­nak, de egy 10 emeletes ház méreteivel vetekszik, ahogy az sem látható, hogy valójában föld alatti cölöpökön áll.
Belépve a tágas, elegáns aula egyből elvarázsolja az ide érkezőt. Az emeleti folyosókon sétáló szemfüles látogatók észrevehetik, hogy az épületből gyönyörű panoráma nyílik a Mecsekre és a Zsolnay Kulturális Negyedre.

A hárfa
Az aulában egy hangszerritkaság is megcsodálható: a Lenhardt-hárfák egyik szép példánya, mely a pécsi, nemzeti és egyetemes zenetörténet kiemelkedő tárgyai közé tartozik. Hazánkban ezen kívül mindössze egy ilyen hárfa létezik. Lenhardt János hegedű- és hárfakészítő mester volt az első és máig az egyetlen, aki világszínvonalú pedálos hárfát tudott készíteni Magyarországon.


A legszebb látványt a faborítású hangversenyterem nyújtja, aminek akusztikája egyedülálló, nemzetközi viszonylatban is a világ legjobbjai közé tartozik. A hang élete 2,34 másodperc, a terem visszhangmentes!
Az épületben két terület található, ahová a munkatársakon kívül senki nem léphet be: az egyik a művészeti és kisegítő tér, a másik a technikai tér. A nézők részéről viszont akkora érdeklődés mutatkozott az épület megismerésére, hogy idegenvezetéseket indítottak „A Kodály Központ kulisszatitkai” címmel, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek. A séták során az érdeklődők betekinthetnek a színfalak mögé, a zenekari árokba, utazhatnak a teherlifttel, és a technikai erkélyről a terem soha nem látott páratlan látványában is gyönyörködhetnek.
Különös élményt nyújt a tetőtér, ahol szinte úgy dülöngélnek az emberek, mintha megittak volna néhány kupica italt, ugyanis az akusztika érdekében semmi sem vízszintes vagy függőleges. Itt található az a Ferrari által gyártott ventilátor is, amely közel ember nagyságú. Jól végzi a dolgát, ugyanis az épületben szívható Pécs legegészségesebb levegője, amely háromszoros szűrésen megy keresztül.

Aki szeretné megtudni, hogy miből készült a hangversenyterem borítása és miért pont 999 fős, az látogasson el egy kulisszák mögötti sétára. És ha már Pécsre jövünk, érdemes egy előadáshoz igazítani a látogatást, például az alábbiak közül:
hirdetés

Lovasi András és barátai – vendég: Kispál András
október 8., 19:00
A műsor gerincét Lovasi három szólólemeze alkotja, emellett Kiscsillag- és Kispál és a Borz-számok áthangszerelt változatai is felcsendülnek. Az elmúlt 35 év több száz dala közül válogatnak Lovasi és barátai, azaz Szesztay Dávid (billentyűk, gitár), Gábor Andor UFO (ütősök), G. Szabó Hunor (dob, basszusgitár), Babcsán Bence (fúvosok) és az egykori legendás zenésztárs: Kispál András (gitár).

Zsolnay Színház* David Javerbaum: Isteni végjáték
október 24., 19:00
David Javerbaum háromszoros Peabody- és tizenháromszoros Emmy-díjas szövegíró, író, publicista, televíziós producer, humorista, a Late Night Show with David Letterman, a Daily Show with Jon Stewart, a The Big Bang Theory (Agymenők) és A Kominsky-módszer sorozatok forgatókönyvírója. Isteni végjáték című darabjának a főszerepet 2015-ben a Broadwayn Jim Parsons játszotta, Pécsett Alföldi Róbertet láthatjuk.

Budapest Klezmer Band – vendég: Bíró Eszter
november 7., 19:00
A Budapest Klezmer Band 1990 óta szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel. A zenekar által képviselt sokrétű, jellegzetesen Kárpát-medencei hangulatú klezmer igényes zenei világa hatalmas siker az európai és tengerentúli közönségnél egyaránt. Az este sztárvendége a sokoldalú előadóművész, színész és énekes Bíró Eszter.

Részletek: www.kodalykozpont.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor