Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
JazzFest Budapest 2023: sztárok és különleges koncertek
2023-02. szám / Trencsényi Zoltán

Számos világsztár részvételével idén tavasszal második alkalommal került be a főváros zenei kínálatába a JazzFest Budapest koncertsorozat, amelynek eseményeire április 26. és május 17. között kerül sor Budapest koncerttermeiben, klubjaiban, közterein. Az eseményről Kleb Attilával,
a fesztivál egyik alapítójával beszélgettünk.

A jazz nehezen tud kikecmeregni abból, hogy rétegműfaj. Van igény ilyen nagyszabású fesztiválra?
K. A.: Szerintem nagyon fontos minél szélesebb körben megmutatni, hogy ez a műfaj él, fejlődik, és komoly értékeket rejt. Tavaly, az első JazzFest Budapesten tizenkét helyszínen több mint kétszáz művész összesen hatvannégy koncertet adott, köztük egészen külön­le­geseket. Idén is az a cél, hogy népszerűsítsük a jazzt, és minél több szokatlan, formabontó produkciót hozzunk össze. Mert a zenészek érkezhetnek bármilyen zenei gyökerekkel, ha összetalálkoznak a szín­pa­don, akkor már közös nyelvet beszélnek, saját kultúrájuk „tájszó­lá­saival”. És ebből csodálatos előadások születhetnek.

Néhány példa?
K. A.: Dés László Free Sounds Quartetje ad majd közös koncertet a Nguyên Lê & Gary Husband duóval. Tavaly azt találtuk ki, hogy összehoztunk öt jazz-zenészt, akik sohasem játszottak egymással, és egy hétre „összezártuk őket” egy próbaterembe. Omar Sosa kubai zongorista, Childo Thomas mozambiki basszusgitáros, Gavino Murgia szardíniai szaxofonos, Lukács Miklós cimbalmos és a ritmushangszereken játszó Mogyoró Kornél olyan produkcióval lépett végül színpadra, hogy a közönség hosszú percekig állva tombolt. A végeredmény a zenészeknek is annyira tetszett, hogy azt mondták, szeretnének még együtt koncertezni. Hasonló produkciókat szeretnénk összehozni a JazzFest Budapesten is. Továbbá jó lenne minél több muzsikát kivinni az utcára, az emberek közé. Közterekre, de akár még a 4-6-os villamosra is. Csakhogy ehhez nagyon kell a zenészek nyitottsága is, az például, hogy erre ne úgy tekintsenek, hogy méltatlan körülmények között kell játszaniuk, inkább érezzék egyfajta küldetésnek, sőt, jó lenne, ha ők is minden fórumon népszerűsítenék a műfajt. Számítunk a segítségükre.

Talán ezért gondozza ezt a fesztivált egy zenészekből álló kurátor csapat.
K. A.: Igen, mert én a szervezéshez értek, ők a zenéhez, a jazz valódi értékeihez. Nekik közvetlenebb a hazai kapcsolatrendszerük. Azonkívül, ha ők kérik meg a kollégáikat egy flashmobban vagy egy-egy különleges programban való részvételre, annak nagyobb a meggyőző ereje. A kurátorok Mózes Tamara, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Mogyoró Kornél, Oláh Krisztián és én.
hirdetés

A fesztivál helyszínei?
K. A.: Lesznek koncertek a Jedermannban, az IF kávézóban, a Lumenben, a Mixátban, idén először a Ze­ne­akadémián, az Olasz Kulturális Intézetben, a Fonóban, a RaM-ban és az Erkel Színházban.

Kik lesznek a fellépők?
K. A.: Egyelőre a világsztárokkal egyeztünk meg, az ő fellépéseiket ugyanis jóval előre le kell kötni. Így a JazzFest Budapesten hallhatja a közönség Lizz Wright, Stacey Kent, Avishai Cohen, Simon Phillips, Anouar Brahem, Stanley Clarke, Stefano Bollani, Bugge Wesseltoft, Paal Nilssen-Love, Michal Baranski, Enzo Favata, Kasia Pietrzko, Tara Fuki, Nico Morelli programját. A magyarok közül, tényleg csak ta­lá­lomra, mások mellett Dresch Mihály, Borbély Mihály, Lukács Miklós, Dés András, a JÜ lép a közönség elé.

Hová fejlődhet ez a fesztivál?
K. A.: 2011 óta minden évben április 30-án tartják a Nemzetközi Jazz Napot. Ekkor a világ valamelyik or­szá­gában világsztárok részvételével egyhetes ingyenes zenei és edukációs programsorozatot követően hatalmas gálaműsort tartanak, ezt az egész világon közvetítik a televíziós csatornák, a tavalyit har­minc­milliónyian nézték! A távolabbi célunk az, hogy ezt elhozzuk Budapestre, óriási hírverést csapva Magyarországnak, Budapestnek és persze a műfajnak. Szerintem a mostani fesztivál is segít Budapestet visszahelyezni a jazzvilág zenei térképére.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor