Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 25., csütörtök
Kristóf, Jakab

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Jól ismert remekművek és várva várt felfedezések
– Haydneum-sorozatok a 2023/24-es évadban

2023-08. szám

A 2021-ben alapított Haydneum – Magyar Régizenei Központ bérletsorozatot indít a Müpában, a Zeneakadémián, a Lóvasúton, az egész évad során számtalan lehetőséget kínálva ezáltal a közönségnek, hogy koncerteken, előadásokon ismerkedhessenek a régizene világával.
Az intézmény tevékenységének középpontjában a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár (1630-1830) újrafelfedezése, megőrzése és terjesztése áll: ez áll a jövő évad fóku­szában is.

A szezon a Müpában indul szeptember 21-én, méghozzá a Haydneum Müpa Bérlet első előadásaként egy nagyszabású operaprodukcióval – Rameu: Les Boréades című művének koncertszerű előadása olyan világsztárokat vonultat fel, mint Sabine Devieilhe, Reinoud Van Meche­len, Benedikt Kristjánsson, Philippe Estèphe, Tassis Christoyannis, Thomas Dolié és Gwendoline Blondeel. Közreműködik a Vashegyi György által több mint 30 éve alapított és vezetett Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, a koncert létrejöttében pedig a Haydneum együtt­mű­ködő partnere, a Versailles-i Barokk Zenei Központ vállalt szerepet.

A Müpa Bérlet következő előadására nem kell sokáig várni: október 24-én Berecz Mihály zongoraművész és Szutrély Katalin szoprán énekes közreműködésével Haydn, Hummel és Beethoven művei csendülnek fel a Haydneum rezidens együtteseinek sorozatában. A sor tavasszal folytatódik: 2024. március 5-én Bach János-passióját hallgathatjuk meg a mű születését követően éppen 300 évvel, Kovács Ágnes, Balogh Eszter, Bernhard Berchtold, Megyesi Zoltán és Stephan MacLeod előadásában, majd 2024. május 18-án többek között Mozart Requiemjét tűzi műsorára a két együttes.

Különleges sorozat indul a Zeneakadémia Solti Termében: októbertől márciusig öt estén keresztül lépnek színpadra kiváló billentyűs művészeink a Haydneum Fortepiano Bérlet keretében. Minden előadáson más-más időszakból származó eredeti vagy kópia hangszereket ismerhetünk meg, igazodva az adott koncerten elhangzó műsorokhoz. A hangszerek megszólaltatói: Bart van Oort, a nemzetközi zenei élet egyik leg­elismertebb fortepiano játékosa, Berecz Mihály, hazánk egyik legtehetségesebb fiatal zongoristája, Somlai Petra, a Hollandiában és itthon egyaránt elismert művész, valamint Balázs János és Balog József, akik a hazai zongorista középgeneráció legkiválóbb tagjaiként kalandoznak el a régizene világába.
Közreműködőket is köszönthetünk a sorozatban: Berecz Mihály partnere Szutrély Katalin, Balog József partnere Baráth Emőke lesz.
hirdetés

Óriási sikert aratott az elmúlt évadban Bősze Ádám Haydnnal Londonban című előadássorozata a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, nem volt hát kérdés, hogy a könnyedebb hangulatú, ám komoly tudást átadó sorozat folytatódik. A 2023/24-es évadban Bősze Ádám Párizsba kalauzol minket Haydnnal Párizsban címmel, 8 alkalmon át.

A Haydneum hamarosan bérletsorozatot hirdet a decemberben induló zeneakadémiai nagytermi koncertekre is Haydneum Zeneakadémia Bérlet címmel, valamint harmadik alkalommal szervezi meg a Haydneum Őszi Fesztivált, melynek programját szintén a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

S mindez a gazdag koncertkínálat kiegészül a bérleten kívüli, illetve a vidéki városokban megismételt előadásokkal: október 14-én a csodálatosan felújított budavári Lovardában Bach-kantátákat hallhat a közönség a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában, a bérleti koncertek egy része pedig felcsendül az év során Veszprémben, Makón, Kecskeméten, illetve Pécsen.

A koncertszervezés a Haydneum alapítvány működésének csupán egyik területe. Lázas munka folyik a háttérben: az Országos Széchényi Könyvtárral való együttműködés első éve során fantasztikus eredményeket ért el a két intézmény, több tízezer kézirat digitalizálására került sor, és ez a munka is töretlen lendülettel halad tovább.

További információ: www.haydneum.com

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor