Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 25., csütörtök
Kristóf, Jakab

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Kedvenc filmzenéid új életre kelnek!
2023-09. szám / Bíró Zsolt

Szinte nincs is olyan a mozgóképek szerelmeseinek hatalmas táborában, aki ne tudna arról mesél­ni, mekkora hatást tettek rá a kedvenc filmjeiben elhangzó dallamok. A filmzene a hatás­kel­tés nemes művészete, mely nélkül számos alkotás jóval kevesebb lenne, a filmzeneszerzők
tették teljessé ezeket. Ennio Morricone emlékezetes, a Volt egyszer egy vadnyugathoz vagy A Jó, a Rossz és a Csúfhoz írt westernzenéi hallatán rögtön megjelennek lelki szemeink előtt a szúrós tekintetű cowboyok. John Williams egy egyszerű, de annál briliánsabb ötlettel, mindössze két hang ismétlésével érte el, hogy rettegjünk a cápáktól, felharsanó fanfárjai kíséretében vágtázhattunk újabb és újabb izgalmas kalandokra Indiana Jonesszal, s az ő motívumai segítettek abban, hogy elvarázsoljon bennünket Harry Potter világa.

A filmzenék már elhunyt nagyságai között megtaláljuk Jerry Gold­smitht, aki a sci-fik terén nemcsak a Star Trek Enterprise űrhajójának küldetéseit látta el nagyszerű szerzeményeivel. James Horner neve sem csenghet ismeretlenül: tőle a legtöbben bizonyára James Ca­meron Titanicját említenék meg, de a neves direktorral még olyan alkotásokon is együtt dolgozott, mint az Avatar és A bolygó neve: Halál. Napjainkban Hans Zimmer az, aki vérbeli filmzenei slágereket komponál, a legkülönbözőbb filmes stílusok közt ugrálva. Legyen szó akciófilmről (A szikla), kosztümös drámáról (Arthur király, Az utolsó szamuráj, Gladiátor), fantasyről (Dűne), westernről (A magányos lovas) vagy animációról (Az oroszlánkirály), a művész emlékezetesebbnél emlékezetesebb muzsikákkal ajándékozta meg hallgatóit.

E mesterek névsorát, akik annyi örömteli percet okoztak már a filmzenekedvelők számára, még bőven lehetne folytatni, ahogy azokat a klasszikus jeleneteket is felidézhetnénk, amelyekkel végérvényesen összefonódtak az alattuk hallható dallamok. Bár a választék óriási, a 2023. november 13-án, hétfőn, 19 órai kezdettel a Papp László Sportarénában megrendezésre kerülő Hollywood az Arénában rendezvény elhozza nézőinek a legszebb, leghangulatosabb, legizgalmasabb filmzenéket! Az egész család számára emlékezetes élményt ígérő esemény szervezője a Traumlive, akik immár negyedik alkalommal állnak elő filmzenei eseménnyel, a látványt és a hangzás színvonalát a korábbi tapasztalatok fényében fejlesztve tovább. A remekműveket a Győri Filharmonikus Zenekar adja elő majd, Alex Johansson vezényletével.

Az este repertoárja négy témára lesz felfűzve. A Superheroes a napjainkra a nézőket meghódító, emberfeletti képességekkel rendelkező karaktereket mutatja be a zene nyelvén. Ebben a témában megkerülhetetlen Alan Silvestrinek a Bosszúállók, valamint Amerika kapitány számára írt, illetve John Williamsnek Superman részére komponált motívuma, de hallható lesz Steve Jablonsky Transformers-muzsikája is. A blokkban megtalálható Brian Tyler Vasember-zenéje, s a koncert kiemelkedő és lehengerlő pillanatának ígérkezik a szerző másik marveles szerzeménye, mely a Thor: Sötét világhoz született meg. De nem csupán szuperhősök, hanem a hozzánk, halandókhoz közelebb álló filmes hősök is léteznek, velük a Heroes témában találkozhatunk. James Horner tehetségét a Zorro álarca, Hans Zimmerét a Gladiátor, Michael Kamenét pedig a Robin Hood, a tolvajok fejedelme zenéjéből származó egy-egy részlet révén idézhetjük fel.

Az emberi képzelet határtalan, akár a csillagos ég! – ez a Sky and Beyond elnevezésű téma mottója, melyben John Williams Star Warshoz és Jerry Goldsmith Star Trekhez megalkotott szerzeményei jól megférnek John Powell Így neveld a sárkányodat-hoz írt zenéjével, és ebben a blokkban az Enterprise űrhajó még egyszer felbukkan, Michael Giacchino jóvoltából. A negyedik téma a Romantic névre hallgat, és természetesen a romantikus dallamok kapnak benne helyet. Többek közt elhangzik James Hornertől a Szenvedélyek viharában, Hans Zimmertől a Pearl Harbor zenei részlete, utóbbi szerző pedig még A Karib-tenger kalózai egyik romantikus tételével is megidéződik. Nem lenne teljes e filmzenei kirándulás például néhány közkedvelt betétdal nélkül sem: a Moulin Rouge!-ból vagy épp a 007 – Skyfallból jól ismert szerzeményeket Wolf Kati és Kocsis Tibor adja elő. Az iménti lista természetesen közel sem teljes, meglepetésekkel is találkozhat a közönség. A jó hangulatról hazánk egyik legközkedveltebb színművésze, Kautzky Armand gondoskodik, aki az elhangzó kompozíciókról is elárul majd érdekességeket. Légy részese Te is egy emlékezetes estének, találkozzunk november 13-án a Papp László Sportarénában!
hirdetés

A szerző a Filmzene.net munkatársa

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor