Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Idén már öt film versenyez a LUX közönségdíjért
2023-04. szám

A LUX közönségdíjat az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia adja át minden évben, az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas hálózattal együttműködésben. A díj az európai film­művészetet ünnepli, célja, hogy népszerűsítse és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye
az európai filmeket, továbbá felhívja a figyelmet az európai társadalmi, politikai és kulturális kérdésekre.
Az eddigi három helyett idén már öt film közül lehet választani, ami nagyobb változatosságot és több lehe­tőséget kínál. Az értékelési időszak is hosszabb, 2023. június 12-ig tart, mindössze két nappal a díjátadó ceremónia előtt zárul, így az utolsó pillanatban is változhat a nyertes kiléte. A nyertest az EP-képviselők és a közönség választják ki, mindkét csoport a szavazatok 50%-át adja.
Az idén jelölt alkotások a témák, megközelítések és vizuális megoldások széles választékát nyújtják. Carla Simón filmje, az Alcarrás Berlinben a legjobb film Arany Medve-díjával elismert, érzékeny filmdráma egy kis katalán faluban élő családról, amely minden nyarat a gyümölcsösük gondozásával tölt. A birtokkal kapcso­latos új tervek – az őszibarackfák kivágása és napelemek telepítése – azonban konfliktusokat okoznak a nagy, összetartó családban.

Emin Alper Burning Days című, török, francia, német, holland, görög, horvát és német koprodukcióban készült filmjében egy fiatal ügyész egy vízválsággal és politikai botrányokkal küzdő kisvárosba kerül, és belerángatják a helyi politikába, egyre nagyobb nyomást helyezve rá.
Lukas Dhont filmje, a belga, francia és holland koprodukcióban készült és a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját elnyert Közel egy megindító film a barátságról és a felelősségről. Főhőse két 13 éves fiú, Leo és Remi, akiknek barátsága hirtelen megszakad. A történtek megértésével küszködve Leo felkeresi Sophie-t, Remi édesanyját.
hirdetés

A szomorúság háromszöge, Ruben Östlund svéd, német, francia és brit koprodukcióban készült, az inf­luen­szerek és dúsgazdagok felszínes világát szatirikusan tálaló, a jó ízlés határait feszegető, Arany Pálma-díjas filmje tarolt az Európai Filmdíj átadón is: a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv mellett a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte.
João Pedro Rodrigues portugál és francia koprodukcióban készült, Will-o′-the-Wisp című filmje egy behatárolhatatlan műfajú zenés fantázia, amelyben Alfredo, Portugália trónörököse a halálos ágyán számol be tűzoltóként töltött fiatalkoráról, ahol beleszeretett kiképzőjébe, Alfonsóba. A jelölt filmek közül több alkotást is láthat a hazai közönség május 9-12. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának online kvízjátékán lehet nyerni.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor